Large banner

Коментари:

0

Подијели:

У Бањалуци произведен гламочки кромпир из епрувете

28.08.2025

09:45

Научници у Бањалуци произвели гламочки кромпир из епрувете
Фото: UNIBL

По први пут у строго контролисаним условима у ин витро лабораторији Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци из епрувете је произведена аутохтона сорта гламочког кромпира.

Како истичу стручњаци, овај научни искорак омогућава добијање здравог и вирусно чистог сјеменског материјала, што је кључно за очување генетичке аутентичности и наставак производње једне од најпознатијих домаћих сорти кромпира.

Стабилни приноси

"Поступак се заснива на савременој биотехнолошкој методи микропропагације, која обезбјеђује стабилне приносе, побољшан квалитет кртола и већу доступност сјеменског материјала пољопривредним произвођачима. На овај начин Институт директно доприноси очувању генетичких ресурса Републике Српске и јачању локалне пољопривредне производње", наводе са бањалучког Универзитета, преноси портал "Независне".

Истраживачки тим овог пројекта чине шеф наведене лабораторије доц. др Мирела Кајкут Зељковић, те сарадници Соња Умићевић, МА и Давид Дуцановић.

Large banner

Препоручени садржај

Огласи
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

14:45

Мућке С 04 ЕП 07 (Р, 12+)

серијски програм

15:30

Крваво цвијеће С02 ЕП 172 (12+)

серијски програм

16:20

Вјежбајте са Лидијом

лајфстајл

16:30

Вијести

информативни програм вијести

16:50

Центар дана

инфотејнмент

18:20

Народ прича

репортажна емисија

18:55

Маркетинг

маркетинг

Small banner
Small banner