28.08.2025
09:45
По први пут у строго контролисаним условима у ин витро лабораторији Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци из епрувете је произведена аутохтона сорта гламочког кромпира.
Како истичу стручњаци, овај научни искорак омогућава добијање здравог и вирусно чистог сјеменског материјала, што је кључно за очување генетичке аутентичности и наставак производње једне од најпознатијих домаћих сорти кромпира.
"Поступак се заснива на савременој биотехнолошкој методи микропропагације, која обезбјеђује стабилне приносе, побољшан квалитет кртола и већу доступност сјеменског материјала пољопривредним произвођачима. На овај начин Институт директно доприноси очувању генетичких ресурса Републике Српске и јачању локалне пољопривредне производње", наводе са бањалучког Универзитета, преноси портал "Независне".
Истраживачки тим овог пројекта чине шеф наведене лабораторије доц. др Мирела Кајкут Зељковић, те сарадници Соња Умићевић, МА и Давид Дуцановић.
Најновије
Најчитаније
16
31
16
13
16
05
15
51
15
44
Тренутно на програму
14:45
Мућке С 04 ЕП 07 (Р, 12+)
серијски програм
15:30
Крваво цвијеће С02 ЕП 172 (12+)
серијски програм
16:20
Вјежбајте са Лидијом
лајфстајл
16:30
Вијести
информативни програм вијести
16:50
Центар дана
инфотејнмент
18:20
Народ прича
репортажна емисија
18:55
Маркетинг
маркетинг