16.07.2025
14:29
Уколико често заборављате да угријете рерну прије печења, професионални кувари истичу да је то грешка коју многи праве, а посљедице могу бити озбиљне за крајњи резултат јела.
Наиме, колачи се ослањају на почетни удар топлоте како би задржали облик. Печење у хладној рерни доводи до превише раширених, сувих колачића без карактеристичне боје и структуре. Такође, без довољне топлоте, прашак за пециво не реагује правилно, па колачи остају равни и густи.
Код хљепа и пецива, почетна топлота је кључна за активацију квасца и формирање рупица у тијесту. Без тога, хљеб постаје пљоснат и без хрскаве корице.
Пите и лисната пецива захтијевају високу температуру од самог почетка. У супротном, пите постају влажне, а лисната тијеста спљоштена и масна, без хрскаве коре и богатог укуса.
Независно од тога шта печете, загријавање рерне је корак који не треба прескакати. Свака врста тијеста реагује другачије на топлоту, а прескакање овог корака може уништити укус јела.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
2:30
Вјежбајте са Лидијом (Р)
лајфстајл
3:00
Аутошоп магазин (Р)
емисија о аутомобилима
3:30
Најбоље године (Р, 16+)
филмски програм
5:00
Погледај у сутра (Р, 12+)
серијски програм
6:00
АТВ вијести
информативни програм вијести
6:45
Вјежбајте са Лидијом (Р)
лајфстајл
6:55
АТВ јутро
јутарњи програм