Извор:
Супержена
16.05.2025
18:11
Краставци, парадајз, мирођија, со и бибер по укусу, мало биљног уља – једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива бројне контроверзе.
"Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помијешају у једној салати могу дјелимично неутралисати.
Вјерује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цријевима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта", објашњава нутриционисткиња.
Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.
Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осјетљивим цријевима ова салата може изазвати дијареју.
Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.
Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обје врсте поврћа.
Најновије
Најчитаније
16
31
16
29
16
29
16
23
16
22
Тренутно на програму
14:45
Дивље пчеле ЕП 83
серијски програм
15:30
Крваво цвијеће С02 ЕП 174 (12+)
серијски програм
16:20
Вјежбајте са Лидијом
лајфстајл
16:30
Вијести
информативни програм вијести
16:50
Центар дана
инфотејнмент
18:20
Тајне музеја
емисија из културе
18:55
Маркетинг
маркетинг