Large banner

Избјегните ову грешку приликом кувања тјестенине

Извор:

Индекс

13.08.2024

20:56

Коментари: 0

Кување тјестенине на прву се чини као релативно једноставан процес у којем нема мјеста за погрешке - закувамо воду, у њу ставимо тјестенину, кувамо онолико минута колико пише на паковњу тјестенине и то је то. Ипак, и ту постоји једна грешка коју многи праве, а да тога нису ни свјесни.

Најгоре што се може догодити при кувању тјестенине је да се тјестенина залијепи за лонац, или још горе, да се слијепи једна за другу, па многи приликом кувања у воду додају и уље. Супротно популарном увјерењу, додавање уља приликом кувања дефинитивно неће спријечити лијепљење тјестенине.

И не само то - ако додате уље у тјестенину, она ће након кувања бити масна, што значи да се умак неће лако приљубити за тјестенину, па самим тим јело неће бити толико сочно.

Шта направити умјесто додавања уља?

Један од разлога због којих се тјестенина тако лако лијепи је то што приликом кувања у воду испушта скроб. Препоручени омјер је 1 литар воде на 100 грама тјестенине. Кориштењем исправне количине воде концентрација шкроба биће довољно ниска и ризик од лијепљења ће се знатно смањити.

Осим тога, мијешање је најбоља техника за спречавање лијепљења. Убаците тјестенину у кипућу воду, а затим смањите ватру да лагано кључа. Не морате мијешати све вријеме, само пазите да добро промијешате неколико пута на почетку, у средини и на крају кувања.

Подијели:

Large banner
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

15:30

Крваво цвијеће С02 ЕП 176 (12+)

серијски програм

16:20

Вјежбајте са Лидијом

лајфстајл

16:30

Вијести

информативни програм вијести

16:50

Центар дана

инфотејнмент

18:20

Народ прича

репортажна емисија

18:55

Маркетинг

маркетинг

19:00

АТВ вијести

информативни програм вијести

Small banner
Small banner