Large banner

Кувари дали искрене савјете: Никада не наручујте ова јела у ресторанима, могу уништити ваш стомак

Извор:

Она

03.09.2025

18:02

Коментари: 0
Кувари дали искрене савјете: Никада не наручујте ова јела у ресторанима, могу уништити ваш стомак
Фото: pexels

Када једемо у ресторанима, онима скупљим или мање познатим, сви желимо пријатно искуство. Али квалитет хране и свјежина састојака нису само ствар укуса – они су питање здравља.

Иако јеловници изгледају примамљиво, понекад се иза привлачних јела крију ризици: старије намирнице, неадекватно складиштење или погрешна припрема могу уништити оброк и угрозити стомак.

Свиња

Ново жариште афричке свињске куге: Министарство хитно реаговало

Професионални кувари често примјећују оно што просјечни гост не види и знају које ставке са менија је најбоље избјегавати. Њихови савјети помажу да уживање у оброку не прерасте у неугодно искуство.

Храна коју кувари никад не би наручилиДин Харпер, кувар у Харпер Фине Дининг, дијели своје искуство.

– Ако се нађете у ресторану нижих цијена, лично бих се клонио туна ролада. То може бити ризично. Радије одаберите нешто кувано или мање ризично. Тако ћете више уживати у оброку и избјећи непријатно изненађење.

Авион

600 путника заробљено на аеродрому: Одложени бројни летови, разлог ће вас шокирати

Међу куварима је консензус да сирова риба, попут туна ролада или сушија, у ресторанима гдје се често штедило на квалитету или складиштењу, може бити највећи проблем. Свјежина је кључна, а лоша риба може изазвати озбиљне стомак проблеме, па и тровање храном. Дин напомиње да увијек треба питати када је риба допремљена у ресторан и како је складиштена.

Слично размишља кувар Марк МекШејн.

– Никада не наручујем дагње у понедјељак. У многим ресторанима, достава морских плодова стиже у петак, што значи да дагње могу бити у складишту два дана. Осим ако нема допуне преко викенда, не бих желио да ризикујем свјежину.

Марк додаје да је код морских плодова посебно важно обратити пажњу на мирис и изглед. Често гости мисле да је све “свјеже”, али чак и незнатно промијењен мирис или њежно отворене љуске могу бити знак да нешто није у реду.

Група Пантер 31082025

Одређен притвор осумњиченима за напад на чланове групе ''Пантер''

Како препознати свјеже дагње

Стручњаци наглашавају да квалитет одмах осјећате у укусу. Свјеже дагње имају чврсто затворене љуске које се затворе када их лагано куцнете. Требају мирисати на чисто море и бити на леду или у прозрачној посуди, никако у води. Све што одступа од овога – знак је упозорења.

– Заузети ресторани који јасно означавају датуме доставе и потврђују да је свјеже стигло у недјељу или понедјељак, поуздани су. У мањим ресторанима, сигурније је сачекати средину недјеље када је опскрба свјежа. Ако сте у недоумици, не ризикујте – вратите дагње с напуклим љускама, неугодним мирисом или оне које се не отворе након кувања. Професионална кухиња никада неће расправљати о томе – каже Марк МекШејн.

Туча-паркинг-03092025

Настала општа туча због паркинга, сијевале и мотке

Осим морских плодова, кувари савјетују и опрез са јелима која садрже младе сиреве, јаја и сирово месо у ресторанима нижих цијена. Често изгледају привлачно, али могу бити “бомба” за стомак ако су дуже стајали или нису правилно складиштени.

Подијели:

Large banner
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

19:52

Без коментара

без коментара

19:55

Маркетинг

маркетинг

20:00

Бинго, Лутрија Србије

бинго

20:30

Авионџије С01 ЕП 05

серијски програм

21:00

Црна гуја С01 ЕП 02

серијски програм

21:35

Ало Ало С06 ЕП 04 (12+)

серијски програм

22:10

Вечерње вијести

информативни програм вијести

Small banner
Small banner