Large banner

Извор:

Вечерњи.хр

Коментари:

0

Подијели:

Ово ни у лудилу немојте да радите: Сви праве исту грешку кад сијеку лубеницу

20.08.2025

21:19

Ово ни у лудилу немојте да радите: Сви праве исту грешку кад сијеку лубеницу
Фото: Pixabay

Лубеница је синоним за љето - сочна је, освјежава и савршена је за прављење салата и коктела.

Али, готово да не постоји особа која прескаче важан корак кад одлучи да сијече лубеницу тек донијету са пијаце или из продавнице.

Иако лубеница изгледа чисто, неопходно је да га оперете прије него што узмете нож да је исијечете. То спречава пренос бактерија и нечистоћа са коре на плод – а то је управо оно што се лако дешава када нож прође кроз кору.

тенис

Српска тенисерка у четвртфиналу!

Дебела кора штити ружичасто месо лубенице од спољашњих утицаја, али и сакупља нечистоће: од земље и транспортних сандука, кроз колица из продавнице, све до пртљажника аутомобила. Кад почнете да сијечете лубеницу, све са површине коре лако завршава на самом плоду.

Због своје величине и тежине, лубеницу је теже опрати него остало воће и поврће, али процес је једноставан. Ставите лубеницу у чисту судоперу, исперите је под млазом хладне воде и окрените да је оперете са свих страна. Ако је потребно, очистите кору четком за меко воће и поврће. Избјегавајте сапун и детерџенте – они нису безбједни за конзумацију.

Београд протест блокаде

Нова окупљања против блокада у суботу у 80 градова

Уколико планирате да користите кору за кување слатка или декорацију хране и коктела, препорука је да је детаљније оперете. Помијешајте хладну воду и сирће у бочици са распршивачем, у размјери 3: 1. Добро попрскајте лубеницу и оставите да тако одстоји 5-10 минута. Темељно исперите и осушите прије него што узмете нож да је исијечете, преноси Вечерњи.хр.

Large banner