У нашем народу кисели купус користи се и као храна и лијек.
Предност киселог купуса се налази у високом проценту витамина Ц. То није све. Кисели купус је популаран против мамурлука, добар је за здравље тијела. Само 100 грама киселог купуса садржи 20 милиграма витамина Ц.
То јача имуну одбрану и спречава рано старење ћелија и ткива. Кисели купус такође садржи витамине А, К и сложене витамине групе Б. Ове супстанце спречавају бројне гастоинтестиналне патологије (на примјер чир на желуцу и дванаестопалачном цријеву).
Кисели купус снижава холестерол у крви и спречава појаву малигних ћелија. Одличан је као дијететски производ јер садржи тартронску киселину која спречава стварање масних наслага.
Рецепт:
Потребно је:
2 главице купуса
6 већих мркви
со (40 гр на килограм поврћа)
вода
Припрема:
Купус изрендајте, а затим и мркву. Измијешајте поврће па стављајте у пластично буре. Ред поврћа, па ред соли.
Затим налијте купус са водом, толико да огрезне. Притисните поврће поклопцем па каменом како би се лијепо слегло.
Затим оставите да укисне. Након пар дана провјерите, ако се појави пјена на купусу, покупите је.
Кад се купус и мрква укиселе, служите салату. Нема здравијег оброка од овог, преноси Крстарица.