28.08.2025
08:10
Многи људи ослањају се на шољу кафе као неизоставни дио јутарње рутине. Ипак, временом она као да „изгуби моћ“, више не разбуђује као раније, а енергија коју пружа постаје све слабија. Разлог за то лежи у природној толеранцији коју организам развија према кофеину.
У жељи да овај ефекат неутралишу, појединци су применили тзв. 3:1 методу, стратегију која укључује паузе у конзумацији кафе.
Ова техника подразумева конзумацију кафе током три узастопне недеље, након чега слиједи једна недјеља потпуног одрицања од кофеина. Циљ је једноставан, а то је пружити тијелу прилику да се „рестартује“ и поново постане осјетљиво на кофеин, како би већ и једна шоља након паузе поново имала снажан ефекат.
Тенис
Роџер Федерер званично милијардер
Иако не постоје конкретне смјернице које ову праксу потврђују као универзално најбољу, постоје научне основе које говоре у прилог цикличном приступу. Истраживања показују да мозак, током сталне изложености кофеину, повећава број аденозинских рецептора чиме се природно смањује дејство кофеина. Аденозин је молекул одговоран за осјећај умора, а кофеин његов ефекат блокира. Међутим, када тијело повећа број рецептора, кофеин више не може ефикасно да их „заслијепи“, па је ефекат слабије изражен.
Већ послије неколико дана без кафе, организам почиње да смањује број додатних аденозинских рецептора. То значи да ће, када се кафа поново уведе након паузе, њен ефекат бити снажнији, готово као први пут.
Осим обнове осјетљивости, ова пракса може помоћи и онима који желе постепено да смање унос кофеина. Коришћењем пауза, могуће је избјећи зависност и сталан пораст дозе, што многе кафопије тера на две, три или више шоља дневно у потрази за ефектом који је некада доносила једна.
Потпуни прекид конзумације кофеина може изазвати симптоме попут главобоље, умора, раздражљивости и осјећаја менталне нејасноће. Код неких људи ови симптоми трају дан или два, док код других могу потрајати и цијелу седмицу.
Сцена
Умро брат прослављеног француског глумца
Због тога се не препоручује свима умјесто тога, смањење уноса постепено - шоља по шоља, може бити ефикаснији и нежнији приступ.
Још једна корисна пракса јесте увођење тзв. кофеинске забране у поподневним часовима - рецимо, не пити кафу послије 14х како би се сан побољшао, а толеранција природније регулисала.
Кофеин може бити користан савезник, али само ако знамо како да га користимо мудро. Тактика 3:1 представља један од начина да повратимо његов пун потенцијал, без потребе за непрекидним повећавањем дозе. Правилно одмерене паузе, слушање сигнала свог тијела и постепено прилагођавање навика могу помоћи да кафа остане ритуал који нас заиста покреће, а не само навика која више не пружа ефекат.
(телеграф)
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
9:00
Крваво цвијеће С02 ЕП 171 (Р, 12+)
серијски програм
9:55
Телетрговина
телетрговина
10:10
Од јутра до сутра ЕП 28 (12+)
серијски програм
10:55
Телетрговина
телетрговина
11:10
Фитнес С04 ЕП 20 (12+)
серијски програм
11:35
Телетрговина
телетрговина
11:55
Вијести
информативни програм вијести