28.08.2025
07:49
Ако сте икада отворили теглу слатка и осјетили како вас мирис одмах враћа у бакину кухињу - онда знате зашто су овакви рецепти посебни. Слатко од шљива у кречу није само посластица, већ и дио традиције. У многим домовима се припрема крајем августа и почетком септембра, када шљиве дозријевају, а теглице уредно поређане на полици чекају госте и посебне прилике.
Стари рецепти кажу да се шљиве „каље“ у кречној води како би остале чврсте и задржале облик, без обзира на дуго кување у шећерном сирупу. Управо то је тајна кристално бистрих тегли и плодова који се не распадају. Метода са кречом преноси се генерацијама и и даље је омиљена у многим домаћинствима.
Састојци:
1 кг крупних шљива (најбоље пожегача или стенлеј)
1 кг шећера
1 лимун (сјечен на колутове)
1 л воде
50 г креча (гашеног, за припрему раствора)
Припрема:
Шљиве пажљиво опрати, извадити коштице и оставити их цијеле или пресјечене на пола - по жељи.
У већој посуди растворити креч у води и оставити да одстоји док се не слегне. Потом се користи само бистри дио раствора. У њега се шљиве потапају 2-3 сата. На тај начин плодови остају чврсти и не распадају се у кувању.
Свијет
Нови детаљи масакра у школи: Нападач се идентификовао као жена
Након стајања у кречу, шљиве се обавезно добро испирају у неколико вода, како би се уклонио сваки траг креча.
Од шећера и 300 мл воде скувати густ сируп. Додати колутове лимуна за свјежину и бистрину.
Када је сируп густ, додати шљиве и кувати на тихој ватри док не постану стакласте и док се сируп не згусне до праве густине. По потреби скидати пјену.
Вруће слатко сипати у стерилне тегле, затворити и оставити да се хлади наопако окренуто.
Шљиве морају бити здраве и чврсте, без оштећења.
Кречна вода је кључ - даје им сјај и чува облик.
Не кувајте на јакој ватри, да не би промијенило боју.
Зашто се слатко и даље припрема?
Србија
Упаљен црвени метеоаларм због високих температура
Иако данас ријетко ко има времена за традиционалне рецепте, слатко од шљива у кречу остаје симбол српске кухиње. Гости се и даље дочекују уз теглу и чашу хладне воде, баш као некада - јер у том малом ритуалу има више од укуса: има топлине дома и осјећаја припадности.
(Она)
БиХ
6 ч
0Свијет
6 ч
0Свијет
6 ч
0Култура
6 ч
0Најновије
Најчитаније
13
31
13
29
13
29
13
28
13
26
Тренутно на програму
12:00
Погледај у сутра ЕП 181 (Р, 12+)
серијски програм
12:30
Погледај у сутра ЕП 182 (Р, 12+)
серијски програм
12:55
Историја хране (Р)
документарни програм
13:20
Тајне музеја (Р)
емисија из културе
13:55
Вијести
информативни програм вијести
14:00
Кето кухињица
лајфстајл
14:15
Ало Ало С05 ЕП 26 (Р, 12+)
серијски програм