Large banner

Извор:

Она

Коментари:

0

Подијели:

Стари рецепт који се преноси генерацијама: Слатко од шљива у кречу

28.08.2025

07:49

Voce Sljive
Фото: Pixabay

Ако сте икада отворили теглу слатка и осјетили како вас мирис одмах враћа у бакину кухињу - онда знате зашто су овакви рецепти посебни. Слатко од шљива у кречу није само посластица, већ и дио традиције. У многим домовима се припрема крајем августа и почетком септембра, када шљиве дозријевају, а теглице уредно поређане на полици чекају госте и посебне прилике.

Зашто баш у кречу?

Стари рецепти кажу да се шљиве „каље“ у кречној води како би остале чврсте и задржале облик, без обзира на дуго кување у шећерном сирупу. Управо то је тајна кристално бистрих тегли и плодова који се не распадају. Метода са кречом преноси се генерацијама и и даље је омиљена у многим домаћинствима.

Састојци:

1 кг крупних шљива (најбоље пожегача или стенлеј)

1 кг шећера

1 лимун (сјечен на колутове)

1 л воде

50 г креча (гашеног, за припрему раствора)

Припрема:

Шљиве пажљиво опрати, извадити коштице и оставити их цијеле или пресјечене на пола - по жељи.

У већој посуди растворити креч у води и оставити да одстоји док се не слегне. Потом се користи само бистри дио раствора. У њега се шљиве потапају 2-3 сата. На тај начин плодови остају чврсти и не распадају се у кувању.

pucnjava-skola-mineapolis

Нови детаљи масакра у школи: Нападач се идентификовао као жена

Након стајања у кречу, шљиве се обавезно добро испирају у неколико вода, како би се уклонио сваки траг креча.

Од шећера и 300 мл воде скувати густ сируп. Додати колутове лимуна за свјежину и бистрину.

Када је сируп густ, додати шљиве и кувати на тихој ватри док не постану стакласте и док се сируп не згусне до праве густине. По потреби скидати пјену.

Вруће слатко сипати у стерилне тегле, затворити и оставити да се хлади наопако окренуто.

Тајна успјеха

Шљиве морају бити здраве и чврсте, без оштећења.

Кречна вода је кључ - даје им сјај и чува облик.

Не кувајте на јакој ватри, да не би промијенило боју.

Зашто се слатко и даље припрема?

sunce

Упаљен црвени метеоаларм због високих температура

Иако данас ријетко ко има времена за традиционалне рецепте, слатко од шљива у кречу остаје симбол српске кухиње. Гости се и даље дочекују уз теглу и чашу хладне воде, баш као некада - јер у том малом ритуалу има више од укуса: има топлине дома и осјећаја припадности.

(Она)

Таг:
Large banner

Препоручени садржај

Огласи
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

12:00

Погледај у сутра ЕП 181 (Р, 12+)

серијски програм

12:30

Погледај у сутра ЕП 182 (Р, 12+)

серијски програм

12:55

Историја хране (Р)

документарни програм

13:20

Тајне музеја (Р)

емисија из културе

13:55

Вијести

информативни програм вијести

14:00

Кето кухињица

лајфстајл

14:15

Ало Ало С05 ЕП 26 (Р, 12+)

серијски програм

Small banner
Small banner