Савјети

Који је најнездравији начин припреме јаја, а који најздравији

  • Извор: Аваз
  • 11.04.2024. 13:17

Када помисле на доручак, многи помисле на јаја, припремљена на било који начин. То има и смисла јер су јаја одличан извор тијелу потребних нутријената, а уз то су и лагана за припремити.

Пуно уља

Бјеланца су невјероватан вегетаријански извор бјеланчевина, а жуманца су пуна витамина и минерала, укључујући витамин А, Б12, селен, колин и лутеин, каже дијететичарка Линдзи Венглер.

Али како би добили најбоље од јаја, треба припазити на који их начин припремате. Иако не постоји ''погрешан'' начин припреме јаја, неке методе нису толико здраве као друге.

Многи дијететичари и нутриционисти кажу како је дефинитивно најнездравији начин припреме јаја пржење на пуно уља и на јакој ватри.

Сирова јаја су најопаснија, сирово бјеланце теже се пробавља због присутног авидина и на тај начин су тешко пробављива. Осим тога, велика је могућност од тровања салмонелом. Најбољи избор припреме су поширана или кувана јаја. Печењем уносимо већу количину непотребних масноћа, али приликом припреме довољно је таву кистом премазати уљем како би добили нискокалоричан оброк. С мало масноћа већа је искористивост А, Д и Е витамина из јаја.

Ако пржите јаја на маслацу, можда ћете поништити неке здравствене благодати јаја. Јаја су природно богата бјеланчевинама и с мало засићених масноћа, али чим смјеси додате маслац, засићена масноћа у вашем јелу расте. То је нешто што не желимо, јер је прекомјерна засићена масноћа у прехрани уско повезана са срчаним болестима.

Дијеталне смјернице за Американце 2020. - 2025. предлажу да се унос засићених масноћа смањи на мање од 10% укупних калорија дневно. Кориштење засићених масти у припреми јаја додаје значајне калорије јелу, као и нездраву масноћу која је повезана с повећаним ризиком од срчаних болести.

- Кување на високим температурама оксидира уља, која таква могу потакнути упалу у тијелу. Стога треба користити уља која се диме тек на вишим температурама, попут уља авокада, како би се спријечила оксидација - каже дијететичарка Ребека Вашута.

Како је најбоље припремити јаја

- Припремање јаја с минимално масноћа или употреба незасићених масти попут маслиновог уља или уља авокада здравија су алтернатива. Јаја која се кухају на тврдо или поширање начин су за припрему јаја без потребе за додатном масноћом - каже она.

Осим како их кувате, битно је и с чим једете јаја.

- Послужите јаја с издашном порцијом поврћа како бисте добили додатне нутријенте и влакна. Тамно лиснато поврће попут кеља, шпината и риколе изврстан је додатак јајима, као и поврће попут шпарога, брокуле, паприке и лука - савјетује за Yahoo!Style.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: