До недавно су јаја била забрањена за особе које пате од атеросклерозе, дијабетеса и других болести. Сада је ситуација другачија.
Јаја су смјели да једу сви – на крају крајева, ово је јединствен производ у смислу нутритивне вриједности. Али препоруке за број јаја која се могу безбједно јести дневно могу се разликовати у зависности од извора и здравља особе.
Генерално, љекари се слажу да ако немате специфичне медицинске индикације за ограничавање конзумирања јаја, онда умјерена конзумација јаја – 1-2 дневно – обично не штети здрављу.
Међутим, ако имате висок холестерол у крви или друге факторе ризика за срчана обољења, ваш љекар вам може савјетовати да ограничите унос јаја.
– Данас љекари и нутриционисти препоручују да се придржавате овог правила: боље је јести јаја кувана на било који начин не више од 3-4 пута недјељно са паузом од најмање једног дана. Такав начин потрошње не само да неће штетити, већ ће и помоћи у одржавању здравља – објашњава Денис Буханцев, водећи стручњак ЦМД Центра за молекуларну дијагностику Централног истраживачког института за епидемиологију Роспотребнадзора.