До недавно су јаја била забрањена за особе које пате од атеросклерозе, дијабетеса и других болести. Сада је ситуација другачија.
Јаја су смјели да једу сви – на крају крајева, ово је јединствен производ у смислу нутритивне вриједности. Али препоруке за број јаја која се могу безбједно јести дневно могу се разликовати у зависности од извора и здравља особе.
Генерално, љекари се слажу да ако немате специфичне медицинске индикације за ограничавање конзумирања јаја, онда умјерена конзумација јаја – 1-2 дневно – обично не штети здрављу.
Међутим, ако имате висок холестерол у крви или друге факторе ризика за срчана обољења, ваш љекар вам може савјетовати да ограничите унос јаја.
– Данас љекари и нутриционисти препоручују да се придржавате овог правила: боље је јести јаја кувана на било који начин не више од 3-4 пута недјељно са паузом од најмање једног дана. Такав начин потрошње не само да неће штетити, већ ће и помоћи у одржавању здравља – објашњава Денис Буханцев, водећи стручњак ЦМД Центра за молекуларну дијагностику Централног истраживачког института за епидемиологију Роспотребнадзора.
Најновије
Најчитаније
14
29
14
27
14
22
14
20
14
20
Тренутно на програму