Низак крвни притисак може узроковати низ симптома као што су вртоглавица, умор, слабост и смањена концентрација, а одређене намирнице могу помоћи у његовој стабилизациији.
Иако се обично препоручује смањивање уноса соли, у неким случајевима као што је низак крвни притисак, со може помоћи у његовом повишењу. Претјеран унос соли, нарочито из индустријски прерађених намирница може имати супротно дјеловање, повећавајући ризик од високог крвног притиска и срчаних болести.
Прерађени производи садрже високе количине соли које могу довести до задржавања воде у тијелу што изазива осцилације крвног притиска. Због тога се савјетује да избјегавате високопрерађене производе попут инстант супа, брзе хране, чипса, сланих крекера и конзерви које често садрже висок удио соли. Умјесто њих, корисно је да се усмјерите на свјеже намирнице и цјеловите производе који не садрже превише соли.
Претјеран унос рафинираних шећера и прерађених угљикохирата може узроковати нагле промјене у нивоу шећера у крви што може негативно утицати на стабилност крвног притиска. Ове намирнице доводе до смањења нивоа енергије и вртоглавице, посебно код особа с ниским притиском.
Ове намирнице немају значајну храњиву вриједност, чиме не доприносе здрављу. Избјегавајте слаткише, умјетне заслађиваче, колаче, слатке житарице и прерађене грицкалице које садрже високе количине шећера. Корисно је да их замијените природним изворима енергије попут воћа, поврћа и интегралних житарица.
Пржена храна и масти које се често налазе у процесираним грицкалицама и брзим јелима могу негативно утјецати на кардиоваскуларно здравље. Ове масти доприносе згрушавању крви што може довести смањен проток крви и погоршати симптоме ниског крвног притиска, попут умора и слабости.
Како бисте смањили унос овакве хране, избјегавајте пржене грицкалице, чипс, брзу храну и готове грицкалице које садрже високе количине масти. Корисно је да бирате здраве масноће попут маслиновог уља, авокада и орашастих плодова, који подржавају здравље срца и крвних жила, преноси Кликс.