Омиљена храна многих Срба

Сланина је здрава или ипак: Нутрициониста ријешио дилему

  • Извор: Индекс
  • 03.03.2025. 17:50

Сланину често критикују због високог садржаја масти и калорија, али један нутрициониста тврди да ова популарна намирница у Србији има бројне здравствене предности.

Нутрициониста Татјана Мешчерјакова брани сланину, коју често називају нездравом и ултра-прерађеном храном, истичући да може позитивно да утиче на здравље.

Према њеним ријечима, сланина помаже у заштити цријева од паразита, вируса и бактерија. Тврди и да умјерена конзумација сланине може да обезбиједи организму корисне масти које су кључне за здравље ћелија и правилну функцију плућа, преноси бугарски портал "актуелно".

Хакери помоћу овога могу да прате било који уређај

Хакери помоћу овога могу да прате било који уређај

"Захваљујући високом садржају селена, сланина има антиоксидативна својства која могу заштитити организам од оксидативног стреса и потенцијално смањити ризик од рака. Осим тога, богата је витаминима Д, А и Б, као и минералима попут натријума, фосфора, цинка и селена који подржавају функцију имуног система", рекла је Мешчерјакова.

Умјерена конзумација сланине може да обезбиједи висококвалитетне масти које су неопходне организму. Пошто се сланина вари, стимулише лучење жучи и подржава нормалну функцију црева, пружајући додатну заштиту од паразита, вируса и бактерија.

Међутим, Мешчерјакова упозорава да прекомјерна конзумација сланине може имати негативне посљедице.

Додик за

Додик за "Ла Републику": Суд БиХ је инквизицијски, никада нећу поштовати политичку пресуду

Поред тога што садржи висок удио масти (94 грама на 100 грама), сланина има мало протеина, нема угљених хидрата и веома је калорична – има чак 850 кцал на 100 грама. Због тога се препоручује конзумирање максимално 15 до 20 грама дневно и то раније током дана, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Документарни програм

    Документарни програм

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм