Министар финансија

Видовић: Упркос притисцима - Српска стабилна

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2024. 21:58

Министар финансија Зора Видовић изјавила је да су велики притисци на Републику Српску и у политичком и економском смислу, да рејтинг смањује политичка ситуација, али да је Српска финансијски стабилна.

Видовићева је навела да то није произвољна оцјена већ су то потврдиле и двије врло референтне европске куће "Стандард и Пур" и "Мудис" куће које су дале рејтинг "Б стабилан"

Она је додала да је потврда стигла и од једне кинеске куће која је Српску оцијенила са "А" рејтингом, појаснивши да рејтинг показује каква је у средњорочном периоду способност дужника да врати своје обавезе на вријеме и у потпуности измири.

"У Подрињу потребна стабилна локална власт"

"`Б` рејтинг добијамо јер политичка ситуација у БиХ није добра и то је нешто што има најнижу оцјену. А што се тиче резултата које Српска постиже у смислу буџета, ту имамо високе оцјене", истакла је Видовићева за РТРС.

Видовићева је рекла да је рејтинг основни показатељ за све међународне институције, на основу чега оне одлучују да ли долазе у неку земљу.

Истакла је да у овом моменту Српска има изузетно добру сарадњу са међународним финансијским институцијама, а да отклон немају ни Свјетска банка, Европска инвестициона банка (ЕИБ) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

"Имамо са њима значајан број пројеката који се сада реализују и њихову заинтересованост. Често долазе у Владу Српске и нуде одређене пројекте да финансирају", навела је Видовићева.

Говорећи о ЕБРД-у, Видовићева је додала да они покушавају да обезбиједе неке грантове и на посљедњем састанку су тврдили да ће их до краја године и потврдити.

Додик: Голијан перспектива Хан Пијеска

Додик: Голијан перспектива Хан Пијеска

Коментаришући наводе да неће бити плата, пензија и социјалних давања, Видовићева је рекла да ниједан дан од 2018. године, од када је у Влади, нису касниле ни плате, за које се издваја 100 милиона, ни пензије за које се даје 150 милиона КМ, ни социјална давања која износе 55 милиона КМ.

"Све се редовно измирује и тако ће бити и у наредном периоду и то је приоритет. Нема бојазни да ће каснити или да их неће бити", нагласила је Видовићева, оцијенивши да није коректна прича опозиције да ће Српска банкротирати.

Видовићева је рекла да ће бити ребаланс буџета и да је ријеткост у било којој земљи да не буде, наводећи да ће бити и на приходовној и на расходовној страни, попут трошкове везаних за елементарне непогоде гд‌је ће бити повећање.

"У приходима су позитивна изненађења, директни приходи већи су за 14 одсто, индиректни за 18 одсто, а од планираних за два одсто, што је добро, јер ћемо ићи са ребалансом на више", објаснила је Видовићева.

Она је додала да дешавања на свијету утичу на много веће економије у свијету али да се привреда Српске показала отпорном и превазилази те проблеме.

Додик: Јединство српских партија у Сребреници гарантује побједу Милоша Вучића

Додик: Јединство српских партија у Сребреници гарантује побједу Милоша Вучића

На питање о дугу Српске, Видовићева је рекла да Српска спада у ниско задужене земље и више враћа него што се задужује, те додала да у Европи имају само три или четири земље мање задужене него БиХ.

"Тендензиозно је причати о томе да је Република Српска презадужена", нагласила је Видовићева.

О томе како задржати инвестициони циклус, Видовићева је рекла да је значајан износ инвестирања у Српској, а биће и већи.

Истакла је велику заинтересованост кинеских партнера с којима је Српска у преговорима да се заокружи концепт финансирања ауто-путева од Добоја до Раче и других путних праваца на истоку и у Херцеговини, као и у вези неких енергетских пројеката попут Битрице, која ће се ускоро потписати.

Ту је и Мађарска која, како каже, умјесто неких њемачких компанија, улази у неке пројекте, а напоменула је и да има пројеката за које се такмиче Свјетска банка и кинески партнери који нуде финансирање истих пројеката.

За санкције је рекла да ништа није искристалисано, јер притисци америчке Амбасаде нису званичне природе, конкретно према банкама будући да ништа није законито што од њих траже.

Рекла је да је око 900 радника остало без посла, да је то велики удар на Српску и да се покушава ријешити њихов статус, наводећи да је ријеч о стручњацима из ИТ сектора који имају могућност да оду.

"Разговарали смо са свим банкама, нико од њих, поготово домаће банке, није сретан због свега. Борићемо се у наредном периоду, а ти људи су тужили и изгубиће те спорове, вјероватно и клијенте", закључила је Видовићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: