Високи представник ЕУ

Борељ: Приштина није била спремна за трилатералу, Београд јесте, Курти поставио 3 услова

  • Извор: Телеграф
  • 26.06.2024. 19:44

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је данас да данас Приштина није била спремна за трилатерални састанак и да је поставила три услова да би до њега дошло, а да са друге стране Србије јесте била спремна за састанак.

Он је на конференцији за новинаре након билатералних састанака са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да је Курти тражио формализацију основног споразума, да се одбаци допис у којем је бивша премијерка Србије Ана Брнабић средином децембра прошле године изразила резерве које се односе на обавезе које произилазе из споразума о путу ка нормализацији односа са Косовом, укључујући и анекс примјене и да се Милан Радојичић изручи правосудним органима у Приштини.

"Србија није била спремна да у потпуности испуни услове Косова, позивајући се на уставна ограничења", рекао је Борељ.

Он је додао да је улога ЕУ да помогне и да подржимо стране у њиховим напорима у оквиру процеса дијалога и да и даље остаје посвећено томе.

"У том смислу, процес ће се наставити. Наставићемо да радимо на томе. Угостићемо сљедеће недјеље два главна преговарача у Бриселу како би наставили разговоре и омогућили да се процес крене даље. И даље вјерујемо да је то у њиховом интересу и у интересу тежњи ка европским интеграцијама. Као Европска унија, спремни смо да помогнемо на сваком кораку на том путу", рекао је Борељ новинарима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.