"Дани Српске у Србији"

Цицовић: Борити се за очување идентитета и развијати економију

  • Извор: СРНА
  • 21.09.2024. 21:45

Основни задатак Републике Српске и Србије је борба за очување идентитета српског народа, али је потребно радити и на економији, све у функцији јачања укупних односа, истакао је шеф Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Цицовић је у Краљеву, гдје се у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" састао са градоначелником Предрагом Терзићем, навео да су Република Српска и Србија изложене великим притисцима и пред великим су искушењима због чега је 8. јуна у Београду одржан Свесрпски сабор.

У складу са оним што је дефинисано у донесеној декларацији на Сабору, како је рекао, опредијелили су се да ове године основна порука ове манифестације буде јединство и саборност.

Цицовић је поручио да је важно да српски народ у овом тренутку буде јединствен, јер само такав може дати прави одговор на све изазове и искушења пред којима се налази.

Вишковић: У Власеници реализовани бројни пројекти уз помоћ републичке власти

Вишковић: У Власеници реализовани бројни пројекти уз помоћ републичке власти

"Српска и Србија имају одличне односе, никад боље. Ти односи су резултат, прије свега, чињенице што су два руководства - Српске и Србије, на челу са предсједником Милорадом Додиком и Александром Вучићем, на вријеме препознала сва искушења и разумјела да сви заједно морамо да радимо на опстанку и очувању нашег идентитета на овим просторима", рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да Република Српска и Србија заједно раде на обиљежавању значајних датума из српске историје, на успостављању културе сјећања, јер су свјесне да уколико се не буде поштовала прошлост и ако се српски народ не буде сјећао свих својих страдалника који су уградили живот у темеље из Српске и Србије, у идентитетске темеље народа, онда неће знати на најбољи начин ни дефинисати будућност.

"Наш народ је увијек знао да поштује нашу прошлост на обиљежавању Дана српског јединства и националне заставе. Немамо се чега стидјети, наша тробојка је увијек била на челу правде, на челу борбе за универзалне вриједности, прије свега за слободу", истакао је Цицовић.

"Станивуковићу, врати наше паре'': Постављен па скинут натпис код терена ФК Будућност

Он је подсјетио да ће у 12 градова у широм Србије до 26. септембра бити представљена цијела Република Српска од Требиња до Приједора, Бањалуке, Бијељине...

Осим културе и умјетности, у програмима који ће бити представљени предвиђени су сусрети и делегација Републике Српске и градова Србије, 24. септембра у Новом Саду биће и сусрет привредника Српске и Србије, прехрамбених произвођача са трговинским ланцима у Србији, како би роба из Српске била присутна на тржишту Србије.

Према његовим ријечима, биће представљен и инвестициони потенцијали Републике Српске.

Амиџић: Бањалука се налази у финансијском колапсу, педагози објашњавали саобраћај

Амиџић: Бањалука се налази у финансијском колапсу, педагози објашњавали саобраћај

Он је захвалио градоначелнику Краљева за подршку реализацији манифестације "Дани Српске у Србији" и сарадњу у свим областима, те истакао да Краљево има успјешну сарадњу са многим општинама и градовима из Републике Српске.

Градоначелник Краљева Терзић рекао је да не постоји разлика између Србина из Бањалуке, Суботице, Вуковара, Куманова...

Он је подсјетио да се неријетко испред назива Србин ставља придјев босански, косовски или неки други, али да су то све Срби без обзира гдје су рођени и одакле воде поријекло.

"Ријека Дрина данас јесте граница, али она представља кичму српског народа, стожер који не раздваја него повезује. Сви ми Срби треба да будемо једни и јединствени", рекао је Терзић.

Још једна саобраћајка у Бањалуци: У кружном току оборен мотоциклиста

Још једна саобраћајка у Бањалуци: У кружном току оборен мотоциклиста

Терзић је напоменуо да Србе повезује једна застава, али на првом мјесту идентитет, односно то што су Срби.

Он је рекао да треба развијати идентитет, који се најприје ствара кроз српски језик, националну историју, те да треба учити из истих књига.

Терзић је рекао да треба његовати културу сјећања, сјећати се жртава из Пребиловаца, Лике, Кордуна, али и Крагујевца, Краљева, Шапца..., јер ту су страдали људи само зато што су Срби.

"Зато ми морамо да будемо јединствени", рекао је Терзић.

''Републичка инспекција никада није контролисала радове на реконструкцији трга у Источној Илиџи''

''Републичка инспекција никада није контролисала радове на реконструкцији трга у Источној Илиџи''

Он је навео да Краљево сарађује добро са Србима са друге стране Дрине, те да су у јуну потписани споразуми о сарадњи у области спорта, културе са представницима из Новог Горажда, те да сарађује и са градом Требиње, општином Рудо, али и са Оштром Луком.

Помоћник градоначелника за културу Краљева Милош Милишић подсјетио је на сарадњу из области културе између града Краљева и установа културе у Републици Српској.

Милишић је рекао да Народна библиотека Краљева "Стефан Првовенчани" има сарадњу са Универзитетском библиотеком Републике Српске из Бањалуке, а издавачка дјелатност у Краљеву често отвара врата за пјеснике и ауторе из Републике Српске.

Правио ''циркус'' да би се докопао фотеље: Како је Станивуковић блокирао Бањалуку?

Правио ''циркус'' да би се докопао фотеље: Како је Станивуковић блокирао Бањалуку?

Народни музеј из Краљева, додао је он, добру сарадњу има и са Музејом из Требиња, који је у Краљеву имао изложбу о Јовану Дучићу, а то је узвраћено изложбом о краљици Јелени Анжујској.

Милишић је рекао и да сваки трећи или четврти пјесник добитник најугледније пјесничке награде у Србији је или из Републике Српске или поријеклом из Српске, као што су Рајко Петров Ного, Гојко Ђого и други.

У Краљевачком позоришту вечерас ће етно-група "Траг" из Бањалуке одржати концерт, када ће наступити вокали Валентина Милекић Ковачић (умјетнички руководилац), Весна Драшковић, Тања Вранчић и Хилда Хрекес.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм