Сукоб

Колико људи, новца и оружја има израелска, а колико либанска војска?

  • Извор: Телеграф
  • 01.10.2024. 16:00

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) покренуле су копнене нападе како би потиснуле милитантну групу Хезболах с југа Либана.

Либанска војска (ЛАФ) довољно је опремљена за сукоб ниског интензитета против Израела, али не и за рат пуног опсега, процјењују војни стручњаци с обзиром на то колико велику војну снагу има Израел. Они су такође и нуклеарна сила.

Упоређујући израелске и либанске војске, процјењује се да Либан има око 73.000, а Израел око 170.000 војника, према подацима ЦИА-ине Свјетске књиге чињеница.

Како је Израел заслужан за оснивање Хезболаха

Како је Израел заслужан за оснивање Хезболаха

Оружане снаге Либана подијељене су у три гране, укључујући копнену војску, ваздушне снаге и морнарицу. Током 60-их и 70-их година прошлог вијека успјешно су се супротставили Израелу у сукобима ниског интензитета и герилском ратовању. Осмислили су и одбрамбену политику којој је циљ био да купи довољно времена док се у напад не укључе Савјет безбједности УН-а и Арапска лига, који су дипломатском интервенцијом осигурали прекид ватре.

Израелци објавили карту ракетних напада Хезболаха

Израелци објавили карту ракетних напада Хезболаха

Године 2017. либанска војска такође је покренула успјешну кампању против 600 милитаната који су се скривали у бункерима, шупама и тунелима близу сиријске границе.

Помоћ САД-а

Након повлачења сиријских трупа из Либана 2005. године ЛАФ постаје све професионалнија војна институција, али зависи од помоћи САД-а. Од 2006. помоћ САД-а либанској војсци износила је укупно више од три милијарде долара, показују подаци Министарства спољних послова, што га чини главним донатором либанске војске.

''Шеф иранске јединице задужене за борбу против Израела је агент Мосада?''

''Шеф иранске јединице задужене за борбу против Израела је агент Мосада?''

Повремено и друге земље донирају либанској војсци новац, укључујући Катар, Италију, Француску и Велику Британију.

Истовремено САД је донатор и израелској војсци. Америчка помоћ коју Израел прима годишње, а износи готово четири милијарде долара, помогла му је да развије једну од најнапреднијих војски на свијету. ИДФ се опскрбљује опремом из САД-а, Велике Британије, Њемачке и Италије.

Мировне снаге УН се повукле са границе Израела и Либана

Мировне снаге УН се повукле са границе Израела и Либана

Поређење годишњег војног прорачуна показује да ИДФ с око 24 милијарде долара има велику предност над либанских 995 милиона долара годишње. Највећа снага израелске војске је у њеном напредном наоружању, од високософистицираних дронова, борбених авиона, тенкова и подморница до моћних одбрамбених система, укључујући Гвоздену куполу, Давидову праћку и Стријелу.

Напредно наоружање

Страница Глобал Фирепоwер рангирала је израелску као 17. најјачу војску на свијету, док се Либан налази на 118. мјесту од укупно 145 земаља.

Израелска војска упозорила цивиле

Израелска војска упозорила цивиле

Једна од најснажнијих паравојних група Блиског истока, Хезболах је вјероватно пуно већи изазов за ИДФ од либанске војске. Процјењује се да та милитантна група има око 100.000 бораца, 150 хиљада ракета и пројектила, укључујући навођене пројектиле и пројектиле дугог домета који могу да погоде било који дио Израела.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)