Ljudi u gradovima gube sposobnost da vare biljke

Izvor:

RTS

20.03.2024

18:51

Људи у градовима губе способност да варе биљке

Zapadnjačka, industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja mijenja način na koji naša crijeva vare biljnu materiju.

Uprkos tome što su voće i povrće ključan dio čovjekove ishrane, naučnici sve bolje razumiju kako naša tijela razlažu najrasprostranjenije organsko jedinjenje na planeti - celulozu.

Nova studija međunarodnog tima stručnjaka otkrila je prethodno nepoznate mikrobe koji se kriju u crijevima i sposobni su da razlažu celulozu.

Decenijama se pretpostavljalo da ljudi ne mogu da razgrađuju celulozu, kao što su za to sposobne krave, konji, ovce i drugi sisari. Tek je 2003. godine u ljudskim crijevima otkrivena bakterija koja vari ova vlakna.

Када је вријеме да се поздравите са аутомобилом

Kada je vrijeme da se pozdravite sa automobilom

Na osnovu gena te bakterije, naučnici su krenuli u potragu za drugim poput nje. Iscrpna analiza fekalnih uzoraka testirala je crijevne mikrobiome ljudi iz različitih dijelova svijeta i istorijskih perioda.

Naša crijeva, ispostavilo se, posjeduju nekoliko vrsta mikroba koji se hrane celulozom, a koji do sada nisu otkriveni.

Sva tri mikroba pripadaju rodu ruminococcus i posjeduju gene povezane za razlaganjem celuloze.

U fekalnim uzorcima lovaca-sakupljača, ruralne populacije i drevnih ljudi (koji su živjeli prije 1.000 i 2.000 godina) ova tri mikroba nalaze se u izobilju.

U populaciji modernih, industrijalizovanih društava, međutim, istih mikroba ima mnogo manje.

Најновији подаци: Ево колико вриједи биткоин

Najnoviji podaci: Evo koliko vrijedi bitkoin

"Ovi nalazi impliciraju pad broja ovih vrsta u ljudskim crijevima, najvjerovatnije uzrokovanog prelasku na zapadnjačke životne navike i ishranu“, navode autori studije, predvođene mikrobiologom Sarom Morais za Univerziteta "Ben Gurion“ u Izraelu.

Moguće je, kako kažu, da ukoliko su mikrobi reda ruminococcus lišeni biljnih vlakana - njihov broj u crijevima će opadati. Naučnici strahuju da smanjenje broja ovih vrsta doprinosi slabijem metaboličkom zdravlju modernih, ubranih ljudi.

Podijeli:

Large banner