Large banner

Ako ovo primjetite na jajetu, odmah ga bacite: Znak da u njemu ima bakterija

14.02.2025

13:01

Komentari:
Ако ово примјетите на јајету, одмах га баците: Знак да у њему има бактерија

Jaja su uobičajen izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme.

Можете их кувати, пржити јаја или правити кајгану, укус ће и даље бити одличан. Јаја такође садрже висококвалитетне протеине и немају много калорија. Међутим, оно што нас мучи када купујемо јаја јесте како изабрати најбоља.

Узимамо она која су нам „лијепа за очи“, а најчешће избјегавамо јаја која имају избочине и тачке на љусци. Стручњаци су ријешили дилему зашто нека јаја изгледају тако и да ли су безбједна за употребу.

– Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још увијек „путује“ кроз кокош. Успут се јаје окреће, а ако се то дешава преспоро, може да се заврши пјегама. Током овог процеса формира се и неједнака љуска јајета -тврде они.

Да ли је безбједно јести таква јаја?

Кратак одговор је – „да“.

Најважнији дио када је у питању безбједност јаја је начин на који их кувате. Јаја могу садржати бактерију салмонеле, која је други најчешћи узрок тровања храном у САД.

Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јајета могу указивати на то да се у јајима налазе бактерије и таква јаја треба одмах бацити.

Podijeli:

Tag:
Large banner