Bakin pekmez od šljiva: Recept koji se prenosi sa generacije na generaciju

05.08.2025

18:11

Бакин пекмез од шљива: Рецепт који се преноси са генерације на генерацију

Da li postoji išta bolje od domaćeg pekmeza od šljiva za doručak? Hrskavi hljeb, puter, pekmez i šolja čaja ili kafe ostavljaju lijep utisak na početak dana.

Možete da ga jedete direktno iz tegle svaki put kada poželite nešto slatko, dodajte ga keksima i kolačima, koristite ga kao premaz preko domaćeg hljeba, napunite palačinke, krofne ili kiflice. Obogatiće svaki recept!

Додик у Пребиловцима: Најбољи доказ мржње и намјере усташа

Dodik u Prebilovcima: Najbolji dokaz mržnje i namjere ustaša

U nastavku pogledajte stari recept za pekmez, koji se kuva na šporetu. Oduševiće vaše ukućane.

Sastojci:

4 kg šljiva (očišćenih od koštica)

Po želji:

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

2-3 kašike ruma (ili rum šećera)

Priprema:

Domaći pekmez od šljive bez šećera se pravi tako što se voće ukuvava. Dužim kuvanjem isparava voda iz voća pa se istovremeno pojačava koncentracija prirodnog šećera iz plodova voćki.

Pekmez se mora dobro ukuvati, takoreći dok sa varjače ne počnu otpadati komadi. On ne bi trebalo da bude tečan, već gušće konzistencije.

''Чиме ћу друго да се бавим?'' Марији Микић стигли резултати послије 3 операције

''Čime ću drugo da se bavim?'' Mariji Mikić stigli rezultati poslije 3 operacije

Za ovaj pekmez od šljiva bez šećera i konzervansa potrebno vam je 4 kilograma plodova. Izaberite slatke i zrele plodove, operite ih i izvadite im košpice.

Kuvajte na umjerenoj vatri. Pažljivo miješajte i pripazite da ne zagori.

Kuvanje treba da bude toliko dugo dok pekmez ne postane gust i taman. Treba da bude toliko gust da varjača stoji uspravno u njemu.

Тешка несрећа код Москве: Аутобус пун путника ударио у рампу

Teška nesreća kod Moskve: Autobus pun putnika udario u rampu

Pred kraj kuvanja, po želji, možete dodati kašičicu cimeta ili malo ruma.

Kada se smjesa ohladi uspite ih u tegle na koje ste prethodno stavili celofan koji ste sterilisali alkoholom. Zatim tegle hermetički zatvorite, piše Telegraf.

Podijeli:

Large banner