Izvor:
Krstarica
31.07.2025
12:03
Kada je riječ o zdravoj ishrani, mnogi se pitaju koje meso je bolji izbor – pileće ili goveđe.
Иако оба имају своје предности, нова анализа стручњака доноси изненађујуће закључке који би могли промијенити ваше навике у кухињи.
Пилеће месо се често препоручује у дијетама јер садржи мање масти и калорија.
Богато је протеинима, лако се вари и идеално је за оне који желе да смање тјелесну тежину или воде рачуна о уносу масноћа. Бијело месо, посебно пилећи филе, има висок садржај протеина уз минималну количину засићених масти.
С друге стране, говеђе месо је богатије гвожђем, цинком и витамином Б12, који су кључни за енергију, имунитет и здравље крви.
Иако садржи више засићених масти, умјерен унос квалитетног говеђег меса може допринијети бољој нутритивној равнотежи, посебно код особа које имају мањак гвожђа.
Стручњаци истичу да не постоји универзално „здравије“ месо – све зависи од ваших циљева и здравствених потреба.
Ако желите да смањите унос масти и калорија, пилеће месо је бољи избор. Ако вам је потребан додатак гвожђа и витамина Б12, говеђе месо може бити корисније.
Најважније је бирати квалитетно месо, припремати га на здрав начин (кување, печење без додатних масноћа) и конзумирати умјерено. Комбинован унос обје врсте меса може донијети најбоље резултате за здравље, преноси Крстарица.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program