05.08.2025
07:50
Komentari:
0Naučnici su stali u odbranu jaja kao zdrave namjernice za doručak nakon što je novo istraživanje pokazalo da ona ne podižu nivo "lošeg" holesterola. Iako su jaja godinama smatrana nezdravima zbog holesterola, nova saznanja donose drugačiju sliku.
Прави проблем нису јаја, него засићене масти
Научници са Универзитета Јужне Аустралије открили су да холестерол из јаја није главни разлог за забринутост. Проблем су заправо засићене масти које уносимо из других намирница попут сланине и кобасица.
Студија је показала да конзумација два јаја дневно, у склопу прехране с ниским удјелом засићених масти, може чак смањити ниво лошег (ЛДЛ) холестерола.
Професор Јон Буцклеy, који је водио истраживање, објаснио је: "Јаја су специфична, садрже холестерол, али врло мало засићених масти. Ипак, због холестерола су често била искључена из јеловника, иако то није било утемељено на јасним доказима".
Додао је како је њихова студија јасно одвојила учинке холестерола и засићених масти те закључила да су засићене масти, а не јаја, одговорне за повећање нивоа ЛДЛ холестерола у крви.
"Могли бисмо рећи да смо пружили чврсте доказе у обрану јаја. Када припремате доручак, не требате се бојати јаја, већа је опасност од додатне порције сланине или кобасица", поручио је Буцклеy.
Процјењује се да чак шест од десет одраслих особа у Енглеској има повишен холестерол, а већина тога није ни свјесна.
И из Британске закладе за срце наглашавају да здравље срца не зависе о само једној намјерници, него о уравнотеженој прехрани у цјелини. Препоручују прехрану богату воћем и поврћем, цјеловитим житарицама, махунаркама, рибом, орашастим плодовима и сјеменкама.
Таква прехрана помаже у очувању здравља срца и крвних жила, док повремени доручак с јајима не би требао забрињавати, већ може бити користан, преноси експрес.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
52
22
48
22
45
22
39
Trenutno na programu