Jedan kuhinjski sastojak će spasiti vaše orhideje

Izvor:

Agencije

05.11.2024

21:20

Komentari:

0
Један кухињски састојак ће спасити ваше орхидеје

Osjetljive orhideje su često podložne razvoju gljivičnih bolesti u nepovoljnim uslovima. Tome prije svega doprinosi pretjerana hladnoća ili vlaga. Ovaj sastojak, koji sigurno imate u svojoj kuhinji, može spasiti vašu biljku.

Ако примијетите да су листови орхидеје омекшали, нису више чврсти и добију жућкасте мрље, то је један од првих знакова гљивица и плијесни.

Како би спријечили труљење орхидеје, ове гљивичне болести се морају лијечити. То можете учинити уз помоћ цимета. Овај зачин је познат као природни фунгицид.

Узмите оштар нож и њиме одрежите обољели дио листа, као и мало здравог дијела, како бисте били сигурни да сте потпуно уклонили све што је обољело. Оперите оштрицу након сваког реза и тек онда одрежите остатак листова.

Обилно поспите циметом гдје сте направили рез. Изрезане дијелове баците и уништите како бисте спријечили ширење. Не заборавите одвојити болесне орхидеје од здравих.

Иако је цимет средство против гљивица погодно за употребу на надземним дијеловима биљке, као што су стабљика, цвјетови и листови, не препоручује се употреба ако је орхидеја развила трулеж коријена.

Коријени захваћени трулежом су врло крхки и цимет ће узроковати да коријење умре од дехидрације. Иако се не може порећи да цимет има анти-гљивична и антибактеријска својства, он је такође врло агресиван и само би убрзао уништавање ионако осјетљивог коријена орхидеје.

Podijeli:

Large banner