Izvor:
Krstarica
24.08.2025
16:34
Komentari:
0Ako ste ikada gajili paradajz, znate taj osjećaj kad plodovi počnu da jenjavaju krajem avgusta. A taman ste se ponadali još jednoj turi za salatu, sos ili zimnicu. E pa, postoji trik koji zna stara škola baštovana – i koji se danas rijetko koristi, a produžava rađanje paradajza sve do kasne jeseni.
Све што вам треба јесте обичан нож и мало храбрости. Када парадајз почне да успорава раст, стара школа савјетује да се коријен биљке благо засјече – тачно изнад земље, са једне стране стабљике. Не превише дубоко, али довољно да биљка осјети „шок“. Тај шок покреће механизам преживљавања: парадајз убрзава сазријевање плодова јер „мисли“ да му је крај близу.
Лука Митровић напушта Звијезду
Биљка, када осјети стрес, преусмјерава енергију са раста на плодоносност. Умјесто да троши снагу на нове листове и гране, она се фокусира на оно што је већ започето – плодове. Резултат? Црвени, сочни парадајзи и у октобру.
Млади кошаркаши Игокее побједници 22. Меморијалног турнира “Радивој Кораћ”
– Уклоните доње листове који више не служе сврси.
– Заливајте ујутру, али смањите количину воде крајем сезоне.
– Покријте биљке најлоном кад крену хладне ноћи – то може продужити сезону и до двије недјеље.
Рале о односу са Аном Николић: "Колико је пута потегла нож на мене, маказе“
Ако волите домаћи парадајз и не желите да га се одрекнете чим захлади – пробајте овај трик. Не кошта ништа, а доноси плодове кад их најмање очекујете.
Svijet
2 sedm
0Republika Srpska
2 sedm
0Hronika
2 sedm
0Svijet
2 sedm
0Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu