Izvor:
Agencije
24.10.2024
05:00
S dolaskom jeseni, na tržnicama i uličnim štandovima uveliko se osjeća miris kuvanog i pečenog kestena, omiljene sezonske poslastice.
Иако је кестен доступан у разним облицима, од кључног је значаја знати како препознати најквалитетније плодове који гарантују најбољи окус и текстуру.
Прије свега, при одабиру кестена треба обратити пажњу на његов изглед. Најбољи кестени су велики, сјајни и глатки, с чврстом, неоштећеном кором. Избјегавајте кестене с пукотинама, мрљама или промјенама боје, јер то може бити знак да су унутра оштећени или заражени инсектима. Добро је и благо стиснути плодове – квалитетан кестен би требао бити тврд и пун, без шупљег осјећаја или превише мекане текстуре.
Звук може бити добар индикатор свјежине кестена. Протресите неколико плодова: ако чујете звук као да унутра нешто шушка или удара о стијенке коре, кестени су највјероватније пресушени и стари.
Када је ријеч о окусу, најквалитетнији кестени имају слаткаст, орашасти укус, а након печења или кувања постају кремасти и благо брашнасти. Такође, важно је напоменути да би кестени требали бити што свјежији, јер након дужег складиштења губе влагу и своју специфичну текстуру.
Када купујете кестене на тржници или од уличних продавача, препоручљиво је тражити оне из локалних, природних узгоја, као што су они из регије Цазина и околних шума, које су познате по изузетно квалитетном кестену. Ови кестени не само да су укуснији, већ су и нутритивно богатији.
Уз ове савјете, у сезони кестена можете уживати у најфинијим плодовима, било да их припремате код куће или купујете вруће печене с улице.
Najnovije
Najčitanije
16
11
16
07
15
58
15
58
15
54
Trenutno na programu
14:00
Keto kuhinjica
lajfstajl
14:15
Alo Alo S06 EP 03 (R, 12+)
serijski program
14:45
Divlje pčele EP 85 (R)
serijski program
15:30
Krvavo cvijeće S02 EP 176 (12+)
serijski program
16:20
Vježbajte sa Lidijom
lajfstajl
16:30
Vijesti
informativni program vijesti
16:50
Centar dana
infotejnment