Izvor:
Nova.rs
30.04.2025
22:24
Kako biste uživali u hrskavoj salati čak i nekoliko dana nakon kupovine, bitno je da ovu namirnicu odmah nakon kupovine nježno operete. Potrebno je da odvojite listove jedan po jedan, jer su prljavština i male nečistoće često skrivene u centru glavice.
Корисно је да употријебите велику посуду хладне воде и потопите листове, а затим им помијешате руком како бисте се ослободили нечистоћа.
Након прања, салата мора бити потпуно суха прије него што је одложите у фрижидер. Влага је главни разлог зашто се зелена салата брзо квари, па је потребно да уклоните вишак воде без оштећења листова. Листове можете ставити на чист кухињски пешкир или папирне пешкире те њежно посушите док не упије воду.
Када се салата осуши, потребно је да је чувате у великој пластичној посуди или врећици са затварачем. У посуду је корисно да ставите папирни убрус који ће апсорбовати вишак влаге који се касније формира. Потребно је да посуду не затварате у потпуности како би салата могла остати хрскава. Идеално мјесто за салату у фрижидеру је посуда за поврће гдје је температура виша, а влажност ваздуха контролисана.
Уколико примијетите да је лист почео да вене, потребно је да га одмах уклоните како се оштећење не би проширило на остале. Приликом сервирања немојте унапријед зачинити цијелу салату, већ само количину коју ћете одмах појести, јер сирће, со и уље убрзавају омекшавање листова.
Хладна вода може додатно да "оживи" листове који су мало увенули па уколико примијетите овакве листове, једноставно их прије сервирања кратко потопите.
Najnovije
Najčitanije
13
15
13
02
12
50
12
44
12
37
Trenutno na programu