Izvor:
Agencije
04.04.2024
13:00
Krofne nas podsjećaju na detinjstvo, kada su nas bake dočekivale sa toplim i slatkim pecivom koje je mirisalo već sa ulaznih vrata. Danas domaćice uglavnom izbjegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplikovana, ali ako se isprate koraci lako možete i vi da ih spremite.
Најтежи дио посла је да се умијеси тијесто, али постоје трикови које су открили пекари и посластичари који могу да вам помогну.
У тијесто за крофне обавезно се додаје квасац, јер је неопходно како би лијепо нарасло. Оно не треба да се лијепи, па је довољно да га мијесите само док не добијете жељену текстуру. Професионални пекари кажу да је тајна у томе да их припремите увече, и потом за прво нарастање тијесто држите у фрижидеру. Тако ће спорије, али дуже нарастати, што ће омогућити да се укус много боље развије. Водите рачуна да га не премијесите, крофне неће бити мекане и ваздушасте, пише Крстарица.
Такође, сви састојци који су вам потребни за тијесто морају да буду собне температуре, па их извадите из фрижидера сат времена прије употребе. Умјесто путера у тијесто додајте маслац, а савјет пекара и посластичара је да га не истопите, већ га додате на собној температури, у коцкицама. Маслац тесту даје сјај и укус, и требало би га додати на самом крају мијешења. Тако ће брашно имати времена да упије млијеко и развије укус.
Немојте да стављате превише крофни у шерпу са уље, јер се тако неће равномјерно испећи. Количина уља мора бити издашна, крофне морају да пливају, а не да дотакну дно чим их убаците да се прже, а такође водите рачуна и о томе да не буде превруће јер ће тако лако изгорети, а унутрашњост ће остати сирова.
Постоји још један магични састојак за који многи не знају, а то је алкохол који се додаје у тијесто.
Ако додате само кашику неког јачег алкохола (нпр. вотке или коњака) резултат ће бити савршен. Тесто неће упити уље, а биће ваздушасто и мекано, пише Ствар укуса.
Najnovije
Najčitanije
07
25
07
22
07
19
07
18
07
11
Trenutno na programu