Izvor:
B92
10.11.2023
22:23
Hrana koja se priprema za kuvanje često dolazi u dodir sa daskom za sječenje i noževima, ali mnogi ljudi ne znaju da ovi kuhinjski alati skrivaju nevidljive opasnosti.
Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести, чишћење и дезинфекција су кључни, али постоје и други кулинарски савезници који захтијевају посебну пажњу. Стручњак за чишћење Робин Марфи открива шта би то могли бити.
Колико често мијењате сунђере? Иако вам помажу у чишћењу, такође могу ширити бактерије.
"Сунђери су склони развоју бактерија због њихове порозне структуре и честог контакта с нечистоћама", каже Марфи и предлаже да мијењате сунђере сваке недјеље.
Сирово месо, поврће, хљеб и друге намирнице доспијевају на даску за сјечење, а према Марфију, ножеви које користите стварају на њима бразде које брзо постају легло бактерија.
"Правило је даску за сјечење замијенити барем једном годишње", каже она.
Јесте ли примијетили да вам лед има помало чудан укус? Марфи каже да су разлог томе мириси из замрзивача који се упијају у посуду и преносе на лед, што може утицати на укус леда.
Дрвене кашике, варјаче, кутљаче и остало посуђе од дрвета су порозније од посуђа израђеног од других материјала, па је важно да га замијенити ако настану пукотине или ако задржава јаке мирисе и мрље које не могу да се уклоне.
Многи људи одбацују препоруке произвођача о редовном чишћењу апарата за кафу, али ако то не чините, у апарату се накупљају калцијум и плијесан, каже Марфи.
"Осим чишћења спољашњег дијела апарата за кафу и корпе, немојте да занемарите чишћење резервоара за воду, који многи не чисте довољно често", додаје за Бест Лајф.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu