Ovo je najlakši način da se riješite gorčine u krastavcima

Izvor:

B92

27.08.2025

13:16

Komentari:

0
Краставац поврће
Foto: Pexels

Krastavci su nezaobilazni dio ljetne trpeze - osvežavaju, puni su vode i minerala, a uz to su lagani za varenje. Međutim, ništa ne može da pokvari salatu ili osvježavajuću užinu kao gorak krastavac.

Та непријатна горчина потиче од природних супстанци које биљка производи када је под стресом, али срећом постоји начин да је се ријешите.

FK Crvena zvezda

Црвена звезда остаје без неколико играча након елиминације из Лиге шампиона

Како се ради трик?

- Одсеците врх краставца са стране гдје се налазила петељка - баш ту се најчешће накупља горчина.

- Узмите одсечени врх и трљајте га кружним покретима о остатак краставца.

- Видјећете како се на пресјеку појављује бијела пена - вјерује се да управо она "извлачи" горчину из плода.

- Када се више не ствара пјена, обришите краставац или га оперите, и спреман је за јело.

Abdulkadir Uraloglu

Министар уз народњаке јурио ауто-путем: Објавио и снимак па кажњен

Да ли трик заиста ради?

Иако научници немају потврду да овај поступак у потпуности уклања кукурбитацин (супстанцу одговорну за горчину), многи тврде да им је укус краставца након овога знатно блажи. Зато је метода и даље популарна и преноси се с кољена на кољено.

Када користити овај трик?

- Када нисте сигурни у свјежину купљених краставаца.

Пољска

Варшава ће у 2026. потрошити на војску 55 милијарди долара

- Ако примјетите да краставац има јачу кору или непријатан мирис код петељке.

- Као брз тест - ако пјена има интензиван мирис, краставац вјероватно није добар за јело.

Podijeli:

Large banner