Izvor:
Krstarica
28.07.2025
16:16
Komentari:
0Kivi je proglašen za voće broj jedan kada je u pitanju zdravlje crijeva. Zahvaljujući kombinaciji rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kivi olakšava varenje, ublažava zatvor i ne izaziva nadimanje kao druge namirnice bogate vlaknima.
За разлику од сувих шљива, које често изазивају надимање, киви садржи ензим актинидин који помаже разградњу протеина и убрзава варење.
Два мала кивија дневно имају двоструко више влакана од наранџе и не изазивају непријатности у стомаку.
Истраживања показују да редовно конзумирање кивија може смањити ризик од рака дебелог цријева за 13%.
Влакна из кивија помажу у одржавању здраве цријевне флоре, смањују упале и побољшавају конзистенцију столице.
Киви је богат витаминима Ц, Е и К, антиоксидансима и фитохемикалијама.
Садржи више од 60% препорученог дневног уноса витамина Ц, а кора кивија је јестива и богата влакнима, фолатима и витамином Е, преноси Крстарица.
Иако је киви безбједан за већину људи, особе са алергијама на ово воће треба да буду опрезне.
Najnovije
Najčitanije
16
03
15
59
15
57
15
53
15
48
Trenutno na programu