Izvor:
Krstarica
28.07.2025
16:16

Kivi je proglašen za voće broj jedan kada je u pitanju zdravlje crijeva. Zahvaljujući kombinaciji rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kivi olakšava varenje, ublažava zatvor i ne izaziva nadimanje kao druge namirnice bogate vlaknima.
Za razliku od suvih šljiva, koje često izazivaju nadimanje, kivi sadrži enzim aktinidin koji pomaže razgradnju proteina i ubrzava varenje.

Dva mala kivija dnevno imaju dvostruko više vlakana od narandže i ne izazivaju neprijatnosti u stomaku.
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje kivija može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 13%.

Vlakna iz kivija pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, smanjuju upale i poboljšavaju konzistenciju stolice.
Kivi je bogat vitaminima C, E i K, antioksidansima i fitohemikalijama.

Sadrži više od 60% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a kora kivija je jestiva i bogata vlaknima, folatima i vitaminom E, prenosi Krstarica.
Iako je kivi bezbjedan za većinu ljudi, osobe sa alergijama na ovo voće treba da budu oprezne.
Najnovije
Najčitanije
11
39
11
31
11
24
11
16
11
07
Trenutno na programu