Izvor:
Krstarica
25.03.2025
07:40
Komentari:
0Vrijeme je sadnje luka u baštama, pa pročitajte nekoliko savjeta kako da povećate prinos ove biljke i zaštite je od štetočina. Sve što vam je potrebno jeste soda bikarbona i vruća voda.
Намакање лука у овом домаћем раствору може помоћи у повећању приноса и спријечити болести и штеточине да оштете ваше усјеве.
Цијела тајна одличних резултата ове методе лежи у антисептичким својствима сода воде и температури раствора.
Вода би требало да буде скоро врућа! Најмање 45 степени, најбоље 55-60 степени. Ово ће дати најбољи ефекат намакања.
1 кашичица соде бикарбоне
1 литар вреле воде (температура 45-60°Ц).
Вријеме намакања је 30 минута.
Како бисте спријечили да се раствор брзо охлади, ставите поклопац на посуду и умотајте је у старо ћебе.
Прије намакања лука потребно је уклонити опуштену горњу љуску, а остатак љуске оставити на њој.
Сода се такође користи за закисељавање тла.
Може се користити умјесто пепела или доломита у праху за узгој лука.
Рупу за садњу лагано поспите содом бикарбоном и одмах посадите лук.
Припремите све саднице тако што ћете отопити три шоље соли у 10-литарској канти воде.
Помијешајте овај раствор, ставите све луковице које желите да посадите у њега и оставите да се намаче 1-2 дана за најбоље резултате.
Умјесто да проспете раствор воде и соли, прелијте га по земљи прије садње или земљу поспите кухињском сољу. То ће спријечити појаву лукове муве и других паразита током вегетације. Ради се о стерилизацији тла прије садње.
Ако имате проблема са нематодама (ваљкастим црвима), људи у нашем селу ће лук потопити у разблаженом раствору 2% калијум перманганата 10-20 минута прије садње.
Стерилише и штити сјеме од болести које се могу појавити у земљишту, а дјелује и стимулативно.
Ако калијум перманганат није доступан, потопите сјеме барем у воду (температура 20-25 °Ц) прије садње.
Сјеменке поврћа садрже хемикалије које спречавају клијање, а оне се испиру намакањем, узрокујући да сјеме набубри и почне брзо клијати.
Сјеме лука потопимо 30-60 сати прије садње, а затим пустимо да се осуше око 1 сат.
Najnovije
Najčitanije
22
42
22
37
22
31
22
19
22
04
Trenutno na programu