Izvor:
Krstarica
26.06.2025
14:07
Komentari:
0Rad u ugostiteljstvu često zahtijeva visoku izdržljivost i mnogo strpljenja, a konobari u određenim zemljama suočavaju se sa niskim platama, oslanjajući se na napojnice da dopune svoj prihod.
На примјер, у САД је напојница уобичајена без обзира на врсту услуге, док се у неким другим земљама бакшиш очекује тек након изузетно пријатног искуства, пише Мирор.
Многи радници у услужном сектору цијене напојницу.
Недавно је шпанска конобарица Ракел подијелила ТикТок видео на свом профилу "La Hostelera Cabreada" ("Љута конобарица"), откривајући трик који користи да подстакне госте да оставе већу напојницу, а да они свјесно не примијете.
Ракел савјетује да умјесто кованице од 1 евра, приликом враћања остатка новца, оставите неколико мањих новчића. На овај начин гости нерадо узимају кусур и остављају цијели бакшиш. Иако трик није увијек успјешан јер неки и даље узимају све кованице, Ракел тврди да функционише у већини случајева.
Разни људи су се јавили у коментарима; једни признају да најчешће не остављају напојнице, док други критикују праксу давања бакшиша у угоститељству, сматрајући да плата треба да буде довољна. Други истичу да квалитет услуге игра кључну улогу у одлуци да оставе напојницу.
Неки корисници радије плаћају картицом да би избјегли ситни новац, а неки коментатори примјећују да гости већ препознају трик и да ће они који желе да оставе бакшиш то учинити без обзира на врсту бакшиша, преноси Крстарица.
Najnovije
Najčitanije
06
30
06
23
00
05
23
59
23
29
Trenutno na programu