Izvor:
Blic
27.11.2024
09:02
Zbog toga što se lako sprema, brzo se kuva, a vole je i djeca, tjestenina je u mnogim kuhinjama nezaobilazna kao prilog ili kao kompletan obrok, ali čini se da većina ljudi pravi iste greške prilikom pripreme.
Kako navodi kulinarski portal Taste.com, ovo je devet najčešćih, pa obratite pažnju na njih ako želite da vam pasta kod kuće bude kao iz italijanskog restorana…
Trebalo bi da bude ‘malo čvrsta’ i lako se žvaće, i da ima ujednačenu boju po cijeloj površini. Zato proverite minut prije nego što istekne preporučeno vrijeme kuvanja i nikada ne prekoračite to vrijeme kako ne bi postalo kašasto.
Tjestenini treba dosta prostora da se raširi dok se kuva, pa vam je potrebna veća posuda ili šerpa, i neće se zalijepiti u ključalu vodu. Takođe, trebalo bi da je redovno miješate.
Iako je zaista zdravo i dobro za mnoga jela, nemojte dodavati maslinovo ulje u tjesteninu dok se kuva da se ne bi lijepila, jer će to ostariti sloj koji sprječava da se sosovi mješaju sa tijestom.
Obavezno posolite vodu za tjesteninu čim proključa, a dodavanjem malo vode za tjesteninu u sosove pomažete da se razblaže ako je potrebno i poboljšavaju ukus bez dodavanja soli.
Jer ćete oprati ukus tjestenine, a izgubićete i dio skroba koji pomaže da se sos poveže sa tjesteninom.
Špagete se odlično slažu sa bolonjezom i uz kremaste sosove, dok tjestenina sa kratkim tubama najbolje ide uz sosove od povrća, prenosi Krstarica.
Pokušajte da se tjestenina ‘premazuje’ sosom, a ne da se udavi u njemu: oceđenu testeninu stavite u veliki tiganj, pa polako dodajte sos.
Da li ste ikada napravili karbonaru koja podseća na kajganu? Ovo se dešava kada je temperatura previsoka.
Kuvajte je na pola, samo nekoliko minuta, jer će nastaviti da se kuva u rerni.
Najnovije
Najčitanije
21
59
21
38
21
31
21
12
20
51
Trenutno na programu