Izvor:
Blic
27.11.2024
09:02
Zbog toga što se lako sprema, brzo se kuva, a vole je i djeca, tjestenina je u mnogim kuhinjama nezaobilazna kao prilog ili kao kompletan obrok, ali čini se da većina ljudi pravi iste greške prilikom pripreme.
Како наводи кулинарски портал Taste.com, ово је девет најчешћих, па обратите пажњу на њих ако желите да вам паста код куће буде као из италијанског ресторана…
Требало би да буде ‘мало чврста’ и лако се жваће, и да има уједначену боју по цијелој површини. Зато проверите минут прије него што истекне препоручено вријеме кувања и никада не прекорачите то вријеме како не би постало кашасто.
Тјестенини треба доста простора да се рашири док се кува, па вам је потребна већа посуда или шерпа, и неће се залијепити у кључалу воду. Такође, требало би да је редовно мијешате.
Иако је заиста здраво и добро за многа јела, немојте додавати маслиново уље у тјестенину док се кува да се не би лијепила, јер ће то остарити слој који спрјечава да се сосови мјешају са тијестом.
Обавезно посолите воду за тјестенину чим прокључа, а додавањем мало воде за тјестенину у сосове помажете да се разблаже ако је потребно и побољшавају укус без додавања соли.
Јер ћете опрати укус тјестенине, а изгубићете и дио скроба који помаже да се сос повеже са тјестенином.
Шпагете се одлично слажу са болоњезом и уз кремасте сосове, док тјестенина са кратким тубама најбоље иде уз сосове од поврћа, преноси Крстарица.
Покушајте да се тјестенина ‘премазује’ сосом, а не да се удави у њему: оцеђену тестенину ставите у велики тигањ, па полако додајте сос.
Да ли сте икада направили карбонару која подсећа на кајгану? Ово се дешава када је температура превисока.
Кувајте је на пола, само неколико минута, јер ће наставити да се кува у рерни.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu