11.07.2025
16:27
Mislili ste da se zove čajna, jer ima neki tajni sastojak iz čaja? Ili možda jer se pravi od začina koji podsjećaju na čaj?
Па, нисте једини.
Али, прави разлог зашто ова сува кобасица носи то збуњујуће име крије се дубоко у историји - у времену када се у салонима Аустроугарске испијао чај, а уз њега служила кобасица.
Не, није шала. Ова деликатеса је била незаобилазан дио поподневних чајанки, и одатле јој, вјеровали или не, и име.
Наиме, у Аустроугарској и касније у бившој Југославији чајна кобасица се послуживала као хладни нарезак уз чај или лагане оброке, најчешће поподне, у оквиру тада популарних чајанки или поподневних дружења.
Отуда је и добила име чајна, јер је била уобичајени додатак уз чај, сличан данашњим сендвичима или лаганим залогајима.
Najnovije
Najčitanije
17
55
17
48
17
48
17
43
17
42
Trenutno na programu