Izvor:
Indeks
09.02.2025
05:00
Poznato je da su orasi, bademi i suvo voće kao i voće i povrće uopšte, veoma zdravi i preporučuje se da se jedu kao zdrava alternativa nezdravim grickalicama.
Hrana koju jedemo utiče na sve u organizmu, uključujući i jetru, koja je ključni organ odgovoran za brojne tjelesne procese, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranjivih materija.
Dijetetičar Gauri Anand je za Health Shots istakao pet najboljih vrsta sušenog voća i orašastih plodova koje bi trebalo često da jedu oni koji žele da vode računa o zdravlju svoje jetre, kao i cijelog tijela. Međutim, prije nego što napravite bilo kakve veće promjene u vašoj ishrani, preporučljivo je da se obratite svom ljekaru za savjet.
Hranjiva hrana koju je dijetetičar istakao je odličan izbor za užinu, a sadrži:
Bogata antioksidansima
Pruža dodatnu količinu vlakana
Smanjuju zapaljenja.
Ako želite da poboljšate svoju ishranu i da vodite računa o zdravlju jetre, otkrićemo koje zdrave namirnice je dijetetičar istakao.
Suvo grožđe je odličan izbor za zdravlje jetre jer je bogato antioksidansima, posebno resveratrolom, koji štiti ćelije jetre. Resveratrol smanjuje upalu i potencijalno oštećenje jetre, što je potvrđeno studijom objavljenom u Pakistanskom časopisu farmaceutskih nauka.
– Vlakna u grožđicama poboljšavaju varenje, smanjujući opterećenje jetre u procesu uklanjanja otpada. Ova kombinacija antioksidativne zaštite i podrške za varenje čini grožđice korisnim dodatkom ishrani za zdravlje jetre – tvrdi dijetetičar.
Bademi su jedan od najboljih izbora za jetru jer su bogati vitaminom E, zdravim mastima i antioksidansima – hranjivim sastojcima koji pomažu u održavanju optimalne funkcije jetre. Prema studiji objavljenoj u Clinical Nutrition ESPEN, bademi igraju ulogu u regulisanju metabolizma masti u jetri.
Ova regulacija pomaže u sprečavanju nagomilavanja masti, što je ključni faktor u razvoju masne jetre. Uključivanje badema u ishranu može biti koristan korak ka održavanju zdrave jetre.
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, poznatim po svojim antiinflamatornim svojstvima koja su korisna za jetru, što potvrđuje studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upale i unapređuju zdravu funkciju jetre.
Kako dijetetičarka objašnjava, “pored omega-3 masnih kiselina, orasi sadrže i antioksidante koji pomažu u očuvanju ćelija jetre. Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, orasi podržavaju zdravlje i funkciju jetre, a njihova umjerena konzumacija može donijeti značajne koristi”.
Najnovije
Najčitanije
13
32
13
12
12
59
12
55
12
45
Trenutno na programu