Large banner

Evo šta trebate konzumirati za zdravije kosti

Izvor:

Krstarica

06.02.2024

17:25

Komentari:

Do slabljenja gustine kostiju mogu da dovedu starenje, nezdrava ishrana i manjak vitamina D. Rezultat je osteoporoza, a zbog redukovane mineralne gustine i promijenjene arhitekture kostiju dolazi do manjih ili većih fraktura.

Прва фаза је остеопенија, кад се још много може учинити да се стање не погоршава даље. Исхрана игра велику улогу, а поред јела, треба обратити пажњу и на напитке.

Сваком ко брине о здравим и јаким костима, снажној кичми, куковима и кољенима, напитак број један би требало да буде јогурт. Уз млијеко и кефир, који су такође богати калцијумом, идеалан је грчки јогурт који садржи и више протеина, важних за здраве кости.

На апсорпцију калцијума из хране утиче и витамин К којег има у зеленом поврћу, па се савјетује да се од њега редовно праве густи сокови, популарни под називом „смути“.

Међутим, највише контроверзе изазивају питања о дјеловању кафе и чаја.

Љекари кажу да превише кафе може да утиче негативно, па се не препоручује више од 3 до 4 шољице дневно. Зелени чај садржи мање кофеина па је мањи негативан утицај него што је то случај с кафом. Притом, у њему има и флавоноида чији ефекат подсјећа на дејство естрогена – смањује се активност остеокласта, а подстичу остеобласти.

Резултат може бити успоравање слабљења костију, па тиме и смањен ризик од остеопорозе и будућих фрактура. Нека истраживања показују да је код жена у менопаузи постојала веза између свакодневне конзумације зеленог чаја и смањења ризика од фрактуре кука. Препоручена је количина од три шоље дневно.

Podijeli:

Large banner