30.08.2025
08:27
Komentari:
0Nova studija Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu pokazala je da konzumiranje hrane bogate kalijumom, poput avokada, banana i špinata može da umanji rizik od srčanih oboljenja, hospitalizacije i smrti za 24 odsto.
Калијум повећава количину соли коју тијело црпи из крвотока, а један од аутора студије, Хенинг Бундгард рекао је да је људско тијело еволуирало на исхрани богатој калијумом, а сиромашној натријумом, али да се данас конзумира више натријума и мање калијума због модерне исхране коју све више чини прерађена храна.
Он је истакао да се однос уношења калијума и натријума са 10:1 доспио на 1:2.
Занимљивости
Шта нам звијезде поручују данас?
Бундгард је напоменуо да је калијум кључан за срчану функцију и да низак ниво калијума повећава ризик од аритмија, срчане инсуфицијенције и смрти, преноси Гардијан.
У студији је учествовало 1.200 срчаних пацијената у Данској са имплантабилним кардиовертер дефибрилаторима, од којих је половина добила савјете о исхрани како да повећају ниво калијума.
Студија је представљена на конгресу Европског кардиолошког друштва у Мадриду, највећој свјетској кардиолошкој конференцији.
Najnovije
Najčitanije
09
09
09
07
09
05
09
04
08
51
Trenutno na programu