Izvor:
Telegraf
20.04.2025
17:00
Komentari:
0Pravljenje velike količine tvrdo kuvanih jaja za potrebe vaskršnje trpeze, ali i dekoracije se nekako podrazumijeva. Nikako ne možemo da utvrdimo tačno koliko će nam biti potrebno za konzumaciju, pa često skuvamo, ali i ukrasimo mnogo više od neke razumne količine. Ali da li ste znali da tvrdo kuvana jaja ne traju toliko dugo kao kutija svježih jaja u vašem frižideru?
Након што празник прође, хтјећете да знате колико дуго тврдо кувана јаја могу да се једу прије него што се покваре. Вјероватно се чак и питате који је најбољи начин да их сачувате.
Према Управи за храну и лијекове, тврдо кувана јаја можете држати у фрижидеру до седам дана након што су скувана.
Основно правило је да би јаја након кувања требало држати у фрижидеру, а не у корпи на столу, како се код нас често практикује, стога постоји један велики изузетак за који би требало да знате - правило од седам дана не важи за васкршња јаја ако су јаја била ван фрижидера дуже од два сата.
Никада не треба да једете кувана јаја која су остављена ван фрижидера дуже од два сата, пише "Соутхерн Ливинг".
Ако примијетите плаво зелену боју на граници између бјеланца и жуманца куваног јаја нема потребе за бригу, јер је то само знак да се јаје дуго кувало, а не да је покварено, те га слободно можете јести. Уколико сте васкршња јаја након кувања нагло хладили леденом водом знајте да тако бактерије могу ући у јаје, а таква јаја морате појести најкасније за два дана.
Дакле уколико држите јаја на собној температури, поједите их исти или најкасније наредни дан, док она која су све вријеме била у фрижидеру су безбједна за јело и до седам дана.
Najnovije
Najčitanije
14
47
14
44
14
41
14
37
14
25
Trenutno na programu