Izvor:
Krstarica
31.03.2025
17:32
Jedan od najefikasnijih načina za jačanje imuniteta je unos minerala i vitamina, posebno u sezoni prehlada i gripa. Zato je važno unositi dovoljno cinka.
Цинк је минерал који је користан током цијеле године, а посебно у хладнијим мјесецима када је тијело подложније вирусима и инфекцијама. Нутриционисткиња Ејми Кудсон објашњава за ‘Пеопле’ колико је цинк важан за здравље и у којим се намирницама може пронаћи.
Према њеним ријечима, цинк је есенцијалан минерал са кључном улогом у многим функцијама тијела, као што су зацјељивање рана, синтеза ДНК и подјела ћелија.
Овај минерал је нарочито значајан за имуни систем јер активира Т-лимфоците, познате као Т-ћелије, које имају кључну улогу у одбрани организма од патогена.
Нутриционисткиња Џерлин Џоунс описује цинк као „чувара имунитета“ и додаје да дјелује као антиоксиданс.
Дневна препоручена доза цинка је осам милиграма за жене и 11 милиграма за мушкарце. Трудницама је потребно 11 милиграма дневно, док дојиље треба да уносе 12 милиграма. Најбољи начин за унос цинка је кроз храну.
Намирнице богате цинком укључују говеђе месо, каменице, рибу, морске плодове, јаја и млијечне производе. Вегетаријанци и вегани могу задовољити дневне потребе за цинком конзумирањем грашка, махунарки, орашастих плодова, сјеменки, житарица, сочива и овса.
Najnovije
Najčitanije
16
33
16
30
16
23
16
16
16
14
Trenutno na programu
14:45
Divlje pčele EP 85 (R)
serijski program
15:30
Krvavo cvijeće S02 EP 176 (12+)
serijski program
16:20
Vježbajte sa Lidijom
lajfstajl
16:30
Vijesti
informativni program vijesti
16:50
Centar dana
infotejnment
18:20
Narod priča
reportažna emisija
18:55
Marketing
marketing