Nutricionisti savjetuju: Ovo voće uvijek jedite kuvano

Izvor:

Magazin novosti

18.06.2025

12:47

Нутриционисти савјетују: Ово воће увијек једите кувано

Iako se sve više promoviše upotreba sirove hrane ili minimalnog kuvanja namirnica kako bi se iz njih izvuklo što više nutrijenata, ponekad je namirnicu potrebno skuvati da bi bila zdravija.

Prema nutricionistima, to je zbog toga što se kuvanjem razbija tvrda ćelijska struktura, što olakšava apsorpciju hranljivih materija.

Ipak, nutricionisti naglašavaju da treba biti pažljiv s povrćem - skuvajte ga, ali pazite da ga ne prekuvate.

Mrkva

Grickajući svežu mrkvu, apsorbovaćemo manje od pet odsto vrednog antioksidansa karotena, dok ćemo, s druge strane, unijeti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane mrkve. Druga istraživanja opet pokazuju da kuvanjem ovog povrća dolazi do potpunog gubitka isto tako važnog antioksidansa - polifenola, pa postaje očigledno da će termička obrada pozitivno djelovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Незгода у Бањалуци: Повријеђен бициклиста

Nezgoda u Banjaluci: Povrijeđen biciklista

Paradajz

Ako jedete kuvani paradajz, apsorbovaćete veći nivo likopena, koji ima odlična antioksidativna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka.

Pečurke

Zagrijavanje pečuraka, bilo da pravite sos, bilo roštilj ili varivo, oslobađa kalijum, koji je važan u izgradnji i održavanju zdravlja mišića. Međutim, nakon jedne termičke obrade nije poželjno ponovo ih podgriajvati.

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Kuvanjem ovog povrća povećava se nivo vitamina A i K i vlakana u njemu.

Дијета Ане Кокић: Пјевачица смршала 9 килограма за мјесец дана

Dijeta Ane Kokić: Pjevačica smršala 9 kilograma za mjesec dana

Špinat

Ako špinat kratko prokuvate, lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Špinat u salati možete jesti i svjež, naročito kad je mlad, ali tako ćete mnogo teže apsorbovati hranljive materije. Ovo povrće, baš kao i pečurke, nije poželjno kasnije podgrijavati.

Podijeli:

Large banner