21.05.2024
17:39
Kada je u pitanju zdravlje crijeva, naša ishrana igra glavnu ulogu. I to ide dalje od doručka, ručka i večere – grickalice su takođe veoma važne.
Ако желимо да једемо нешто хрскаво, знамо да су штапићи од поврћа бољи од чипса, а ако желимо нешто слатко, воће је здравија опција од колача.
Међутим, осим очигледних „нездравих” грицкалица које би требало да ограничимо, постоје и оне које би требало да једемо чешће.
Гастроентеролог др Сара Мезили открила је једну такву ужину, коју чак и она једе неколико пута недељно и тврди да јој је омиљена.
„Сматрам грицкалице нормалним дијелом своје свакодневне исхране. Јогурти су моји омиљени, било обични или помијешани са свјежим воћем. Јогурт нуди много хранљивих састојака попут протеина, калцијума, фосфора, витамина Б12 и витамина Д“, рекла је др Мезили за Параде.
Пробиотичке бактерије које се налазе у неким јогуртима могу да спријече надимање и затвор.
Калцијум у јогурту може помоћи у регулисању мишића у дигестивном тракту, подстичући редовно варење, а протеини у јогурту могу допринијети осјећају ситости и смањити искушење да се једе мање здравих опција.
Такође, имају велике користи за систем за варење регулацијом микробиоте у цријевима.
Пробиотичке бактерије, које се налазе у неким јогуртима, су оно што може помоћи у регулисању микробиоте и може спријечити непријатне пробавне споредне ефекте као што су надимање и затвор, додаје др Мезили.
Неке одличне опције јогурта укључују обичан грчки јогурт, скир, кефир или јогурт са ниским садржајем масти.
Докторка савјетује да изаберете обичне или минимално заслађене сорте, јер неки јогурти са укусима могу да садрже велику количину шећера.
(Данас)
Najnovije
Najčitanije
14
11
14
09
14
07
14
03
13
23
Trenutno na programu