Sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave više od 4.000 godina. Danas postoji 2000 sorti, pa je logično da se zapitamo: koji je najzdraviji sir?
Rane studije su potvrdile vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih oboljenja. Ali punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se ranije mislilo, prema nedavnim istraživanjima. Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir „bogat hranljivim materijama“ i da ima „neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje“.
„Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne hranljive materije poput proteina i kalcijuma“, kaže nutricionistkinja Natali Rico.
Na primjer, kriška čedara sadrži pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina i obezbjeđuje 14% preporučene dnevne vrijednosti kalcijuma. Pored toga, vitamini A i B se takođe nalaze u siru.
Koji sir je najzdraviji?
„Rekao bih da je najzdraviji izbor svježi sir. Ima manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva“, napominje Riko.
Pola šolje malomasnog mladog sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2,5 grama masti
5 grama ugljenih hidrata
125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrijednosti).
Na drugom mjestu su meki sirevi poput rikote ili mocarele, koji se prave od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i generalno su zdraviji.
„Tvrdi sirevi poput parmezana, čedara i švajcarskog prirodno imaju manje laktoze, tako da ljudi sa netolerancijom na laktozu mogu imati koristi od odabira ovih proizvoda. Generalno, svaki sir je dobar u umjerenim količinama, a nutritivni sadržaj varira samo neznatno između sorti“, kaže Riko.