Slaninu često kritikuju zbog visokog sadržaja masti i kalorija, ali jedan nutricionista tvrdi da ova popularna namirnica u Srbiji ima brojne zdravstvene prednosti.
Nutricionista Tatjana Meščerjakova brani slaninu, koju često nazivaju nezdravom i ultra-prerađenom hranom, ističući da može pozitivno da utiče na zdravlje.
Prema njenim riječima, slanina pomaže u zaštiti crijeva od parazita, virusa i bakterija. Tvrdi i da umjerena konzumacija slanine može da obezbijedi organizmu korisne masti koje su ključne za zdravlje ćelija i pravilnu funkciju pluća, prenosi bugarski portal "aktuelno".
"Zahvaljujući visokom sadržaju selena, slanina ima antioksidativna svojstva koja mogu zaštititi organizam od oksidativnog stresa i potencijalno smanjiti rizik od raka. Osim toga, bogata je vitaminima D, A i B, kao i mineralima poput natrijuma, fosfora, cinka i selena koji podržavaju funkciju imunog sistema", rekla je Meščerjakova.
Umjerena konzumacija slanine može da obezbijedi visokokvalitetne masti koje su neophodne organizmu. Pošto se slanina vari, stimuliše lučenje žuči i podržava normalnu funkciju creva, pružajući dodatnu zaštitu od parazita, virusa i bakterija.
Međutim, Meščerjakova upozorava da prekomjerna konzumacija slanine može imati negativne posljedice.
Pored toga što sadrži visok udio masti (94 grama na 100 grama), slanina ima malo proteina, nema ugljenih hidrata i veoma je kalorična – ima čak 850 kcal na 100 grama. Zbog toga se preporučuje konzumiranje maksimalno 15 do 20 grama dnevno i to ranije tokom dana, prenosi "Indeks".