07.08.2025
18:18
Komentari:
0Ispod tanke smokvine kore krije se snažna kombinacija antioksidanasa, dijetalnih vlakana i prirodnih jedinjenja koja mogu uticati varenje, smanjiti upale, pa čak i ublažiti menstrualne bolove.
Од давнина позната као симбол дуговечности и виталности, смоква је више од укусног воћа. Један од разлога због којих се смокве често спомињу у контексту здравља јесте што задовољавају потребу за слатким, а истовремено пружају бројне здравствене бенефите. Чак и ако не тражите замену за шећер, увођење смокви у исхрану може донети значајне користи. Једу се свеже, сушене, у форми слатког или џема, а веома су корисне за одржавању здраве телесне тежине.
Смокве садрже влакна која поспјешују редовну столицу, а такође садрже пребиотике који хране добре бактерије у цријевима, смањујући упале. Захваљујући влакнима, повећавају осећај ситости и помажу у регулацији шећера у крви. Истраживање је показало да особе са синдромом иритабилног цријева које су јеле по 4 сушене смокве два пута дневно имале су мање болова и затвора у односу на плацебо групу.
И кора и месо смокве садрже фенолне киселине и флавоноиде - антиоксидансе са јаким противупалним дејством. Они неутралишу слободне радикале који могу оштетити ћелије и доприњети старењу и болестима попут артритиса, рака и срчаних обољења.
Сушене смокве могу ублажити болне менструације, која погађа више од половине жена. У једној студији, испитанице које су конзумирале сушене смокве имале су значајно мање болова и краћу дужину болних симптома него оне које су узимале цимет или плацебо, пише Хелт.
Висок крвни притисак, познат и као хипертензија, може довести до озбиљних здравствених проблема као што су срчана обољења и мождани удар. Један од главних узрока повишеног притиска је неравнотежа калијума у организму - најчешће због прекомјерног уноса натријума, а недовољног уноса калијума. Смокве су природно богат извор калијума, што их чини одличним савезником у борби против хипертензије.
Смокве су добар природни извор и калцијума и калијума, два минерала који заједно могу побољшати густину костију и тиме спријечити појаву обољења као што је остеопороза.
Истраживања показују да исхрана богата калијумом посебно доприноси здрављу костију и смањује њихово разградњe. Са друге стране, калцијум је основни градивни елемент костију, а показало се да унос калцијума побољшава минералну структуру костију код дјеце и адолесцената, пише Вебмед.
Najnovije
Najčitanije
19
30
19
29
19
28
19
25
19
23
Trenutno na programu