Izvor:
Krstarica
05.11.2024
16:36
Komentari:
0Postoje brojne zdrave namirnice koje svakodnevnom konzumacijom doprinose zdravlju organizma. Jedna od njih je cvekla, koja je bogata hranljivim materijama korisnim za varenje, cirkulatorni sistem i opšte zdravlje.
Цвекла је доступна током цијеле године, а по хранљивости се истиче као извор влакана, фолата и калијума. Ове хранљиве материје доприносе бољем варењу, смањују могућност опстипације, подржавају правилно функционисање нервног система и подстичу рад мишића. Фолати, поред тога, стимулишу формирање ДНК и других генетских материјала, што је посебно корисно за регенерацију и раст ћелија.
Цвекла је корисна за спортисте због свог утицаја на циркулаторни систем: равномјерно распоређује кисеоник, хормоне и хранљиве материје по цијелом тијелу, помаже им да се брже опораве и побољшају функцију мишића.
Шта се дешава ако једемо цвеклу сваки дан?
Редовна конзумација цвекле пружа све наведене предности, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних тегоба, побољшава функционисање организма и спречавају болести повезане са старењем. Препоручена дневна количина је једна цвекла средње величине.
Важно је напоменути да прекомјерна конзумација цвекле може изазвати нежељене ефекте као што су нелагодност у стомаку, дијареја или повећање гасова. Такође, због бетанинског пигмента, урин и столица могу попримити црвенкасту боју, што може бити узнемирујуће, али не и опасно.
Цвекла се може конзумирати на различите начине, али да би се задржала већина хранљивих материја, препоручује се да је једете сирову – нарезану на коцкице или нарендану у салатама. Још један укусан и здрав начин је припрема сока од цвекле.
Рецепт за сок од цвекле:
Цвекли уклоните петељке и кору и исјеците је на коцкице.
У блендер ставите три шаргарепе, коцкице цвекле и сок од једног лимуна.
По потреби додајте мало воде и уживајте. Препоручује се да се дневно конзумира око 250 мл овог сока.
Цвеклу треба конзумирати умјерено. Људи са каменом у жучи или стомачним тегобама треба да се консултују са љекаром прије конзумирања, како би избјегли могуће нежељене ефекте.
Najnovije
Najčitanije
10
27
10
22
10
20
10
14
10
09
Trenutno na programu