Izvor:
Avaz
04.03.2025
08:17
Redovna upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova su zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvorno djelovanje na ljudski organizam.
Нутриционисти упозоравају на ферментиране млијечне производе који могу бити опасни за здравље.
Јогурти с разним додацима нису природно “млијеко”, јер садрже много више угљикохидрата него било који други ферментирани млијечни производ. Због неприродних додатака и велике количине шећера, који ремети апсорпцију калција, прије спадају међу слаткише него млијечне производе.
Иако их већина узима јер мисли да су нискокалорични и здрави, немасни млијечни производи заправо су све осим здрави. Чињеница је да се у састав таквих јогурта додаје шкроб како би се постигла потребна конзистенција, која је калорична, као и угљикохидрати. Проблем је што безмасно “млијеко” не засићује организам, већ напротив - потиче апетит повећањем нивоа шећера у крви, преноси Аваз.
Павлака с удјелом масти 25-30 посто једна је од најтежих пробављивих намирница, а и омета рад гуштераче и јетре. Међутим, то не значи да се ове намирнице треба потпуно одрећи.
Да бисте избјегли проблеме с пробавом и ризик од развоја гастроинтестиналних болести, довољно је само узети ону с мањим садржајем масти - 10-15 посто.
Najnovije
Najčitanije
19
50
19
39
19
32
19
32
19
28
Trenutno na programu