Šta kažu poljoprivrednici

Nova inicijativa - prvo osiguranje usjeva, pa subvencija

  • Izvor: ATV
  • 25.10.2024. 19:21

Prvo osiguranje poljoprivrednih gazdinstava i usjeva, pa onda subvencije Ministarstva poljoprivrede. To je jedna od inicijativa koja je stigla sa Dana osiguranja Republike Srpske.

"Prošlogodišnji podatak je da tek negdje oko četiri odsto osiguralo svoju proizvodnju, a ove godine je negdje oko 6,5 odsto uspjelo da osigura svoju proizvodnju u osiguravajućim društvima", kaže Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske.

"Svjesni smo činjenice da je nedavna svinjska kuga odnijela 25 miliona maraka, direktno iz budžeta Srpske na namirenoj štete. Da su ta poljoprivredna gazdinstva imala polise osiguranja trošak, odnosno rashod Srpske bi bio nula. Taj trošak bi snosila društva za osiguranja, a ne Republika Srpska", kaže Siniša Kurteš, iz Udruženja društva za osiguranje Srpske.

Poljoprivredna proizvodnja, zbog klimatskih promjena, iz godine u godinu postaje sve rizičnija. Ipak, osiguranje usjeva i gazdinstava treba da ostane dobrovoljno, poručuju iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

"Ni ovo osiguranje ne treba uslovljavati, naročito osiguranje u poljoprivrednoj proizvodnji ne treba uslovljavati isplatu podsticaja na taj način da onaj ko osigura da dobije podsticaj. To je samo slivanje novca opet u džepove osiguravajućih društava koje su ionako rigorozne i ne osiguravaju sve ono što bi moglo da zadesi našeg poljoprivrednog proizvođača", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Ideju osiguravajućih društava teško je realizovati, takva praksa nije zaživjela ni u zemljama regiona, kaže ministar Savo Minić. Najveći problem je osiguranje tekuće proizvodnje, jer mali broj poljoprivrednika osigurava usjeve i gazdinstva, kaže ministar.

"Bez osiguranja nećemo imati konstantnu poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada RS nije osiguravajuće društvo i nismo u mogućnosti da vršimo isplatu štete. Da sigurno nećemo moći usloviti podsticaje premijom osiguranja iz niza razloga, i usitnjenosti parcela i broja nekomercijalnih gazdinstava i jednog nepoznavanja kompletnog pristupa premiji osiguranja", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Pridobiti poljoprivrednike da osiguravaju svoju proizvodnju i imanja, biće domaći zadatak i za ministarstvo i za osiguravajuća društva. Sve tri strane od takve prakse imale bi koristi. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Еmisija: Priča se

    '' Еmisija: Priča se

  • 21:25 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:10 Serija: Aviondžije

    'Serija: Aviondžije

  • 22:40 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:55 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:20 Serija: Red rok (16+)

    ''Serija: Red rok (16+)