Semberija

Počele pripreme za jesenju sjetvu

  • Izvor: ATV
  • 09.10.2024. 19:06

Semberski poljoprivrednici užurbano se spremaju za jesenju sjetvu. I ovu će obilježiti visoke cijene repromaterijala i pšenice, ali da siju moraju.

"Repropmaterijali su skupi, pšenica isto da ne ponavljam svi mi moramo ući ponovo u sjetvu pa ćemo da vidimo šta će da bude i kako ćemo da prođemo", kaže Vojin Petrović, Donja Čađavica

"Pod pšenicom sam povećao i ove godine, uzeo sam baš juče dva hektara u arendu. To nas dosta košta, arendija je skupa, ali ja moram da uzmem, ja moram stoku da ishranim, ja tu ima 30 grla", kaže Miodrag Nikolić Amajlije.

Uslovi zemljišta sa početak sjetve su optimalni. Neki će povećati sijanje uljane repice, a smanjiti ostalih kultura. Očekuju i dodatnu pomoć kako bi donijeli konačnu odluku šta da siju, kažu u Udruženju poljoprivrednih proizvođača.

"Jesenja sjetva treba da krene, bar što se tiče Bijeljine palo dovoljno kiše, neće biti nekih problema što se tiče same pripreme zemljište, i ostalo je to da Ministarstvo da kaže ljudima da tačno znaju da li ima taj podsticaj od 500 KM jer ovako ljudi već razmišljaju da li da siju merkantilnu pšenicu, što i sami znate da nije dobro", kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Na pragu jesenje sjetve isplata podsticaja itekako će dobro doći za nabavku repromaterijala, sjemena i svega što je potrebno, kaže ministar Minić.

"Mislim da je ovo jedna velika stvar jer je isplata pred jesenju sjetvu, da imamo dobre ulazne parametre pred jesenju sjetvu, da smo iz budžeta za 2024. godinu isplatili preko 30 miliona, što znači da ono o čemu pričamo ide, a to je kontinuitet isplate Vlade RS, konkretno ministarstva na čijem sam čelu, Agencije za agrarna plaćanja ide u dinamici koja je obećana našim poljoprivrednim proizvođačima", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo je juče  2.104.954 KM i to za mjeru regresiranog dizel goriva za 2023. godinu. Navedenom isplatom izmirena su sva dugovanja po osnovu Agrarnog budžeta iz 2023. godine.

Pratite nas i putem Vibera