Izvor:
ATV
15.06.2024
19:44
Na porodičnom imanju porodice Lazić iz Golog brda kod Bijeljine plastenički krastavac proizvodi se već 18 godina. Danas su oni najveći proizvođači krastavca u Republici Srpskoj sa dva i po hektara površine na kojoj je zasijana ova kultura. Sezonom su zadovoljni, a ovih dana aktivno rade na sijanju i berbi krastavaca jer uzgajaju rane i kasne sorte. Iz godine u godinu inoviraju pa tako trenutno posjeduju i ogledna polja sa novim hibridima.
"Што се тиче хибрида које користимо, то су монолит и и пробали смо мало са фрејзером. Задовољни смо за сад. Што се тиче краставца који иде за прераду највише се ради кибрија. Имамо и неке нове хибриде који још нису доступни у продаји него имамо сад овдје тренутно огледна поља па видјећемо до јесени који ће се најбоље показати шта ће са тога бити наредне сезоне", каже Миодраг Лазић, произвођач краставца у Српској.
Крајња намјена краставца произведеног на имању Лазића различита је. Краставац салатар продају трговинским ланцима и пијацама, а производе и друге сорте које касније користе за прераду у својим погонима, киселе га и праве различите врсте салата. Лазићи редовно запошљавају и сезонске раднике. Само на сијању и берби краставца тренутно ради њих 15. Похвално је, кажу, да је све више младих који се опредјељују за овакву врсту посла.
"Дневница је 30,35 евра, 40 евра, зависи од посла и позиције на коју је радник постављен, а углавном то је неких 30-ак евра. Наш превоз, наша храна и коректан однос према радницима. Тако да, традиционално, имамо дјечаке и дјевојчице студенте који тамо од 7. мјесеца па до септембра су на нашем пољопривредном газдинству", каже Лазић.
Проблем произвођачима краставца представљао је нагли пад цијене, али и на то су, кажу, навикли. Ових дана његова цијена је 60 фенинга по килограму, али култура је то која достиже највеће осцилације цијена па тако већ данас килограм краставца може износити једну КМ, док сутра може пасти на 20 фенинга, а некада се такав обрт цијена деси у истом дану, кажу Лазићи.
Najnovije
Najčitanije
21
39
21
34
21
32
21
27
21
11
Trenutno na programu